Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Германия натиска РСМ да признае българската общност

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова Република Северна Македония да признае наличието на българска етническа общност в страната, съобщава БГНЕС.

Той пристигна във вторник на двудневно официално посещение в столицата Скопие, след което ще продължи към съседна Албания.

Двете балкански страни започнаха преговори за присъединяване към Европейския съюз през юли в рамките на процес, който се очаква да продължи с години. Кандидатурата за членство на РСМ обаче се възпрепятства от спор с България, която може да блокира разширяването на ЕС – процес, който изисква единодушно одобрение от всички държави членки.

Обект на спора са историята и културното наследство. За да го разреши, Северна Македония се ангажира да промени конституцията си, признавайки съществуването на етнически българи в страната. Не е ясно обаче дали лявото правителство ще успее да осигури необходимото мнозинство в парламента за поправката.

Щайнмайер заяви, че конституционната поправка е „важно решение“ за РСМ, тъй като ще осигури напредък в преговорите с ЕС.

Той подчерта, че в същото време за Северна Македония остава важно да продължи процеса на вътрешни реформи.

От своя страна македонският президент Стево Пендаровски посочи, че страната му се е подготвяла за преговорите с ЕС в продължение на 17 години.

Това е най-дългият период на подготовка на която и да е държава в историята на ЕС и ние сме най-добре подготвената кандидатка за членство в историята на тази организация, изтъкна той.

Преди да възникнат разногласията с България, РСМ разреши друг спор – този път с Гърция, който също заплашваше да провали кандидатурата ѝ за членство в ЕС.

По време на посещението си в Северна Македония Щайнмайер ще говори пред парламента и ще се срещне с премиера Димитър Ковачевски. Днес той ще посети и две големи германски инвестиции – вятърен парк в южния град Богданци и фабрика в централния град Кавадарци.

От години Германия е най-големият търговски партньор на Северна Македония, като поема почти половината от износа на страната. Около 200 контролирани от Германия компании дават работа на около 15 000 души в Северна Македония.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Цените на зърнените стоки остават стабилни по световните борси

Втората седмица на месец април също не бе белязана...

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Енергийният регулатор на ЕС предупреди, че блокът все още...

205 случая на коклюш от началото на годината (СНИМКИ/ВИДЕО)

От началото на годината са регистрирани 205 случая на...

Живко Коцев е обвиняем за участие в престъпна група (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен...

Износът на стоки от България в рамките на ЕС е достигнал 31 млрд. евро през 2022 г.

България е удвоила своята роля във вътрешната търговия на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img