Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Гергьовден с танкове, войник с пушка и менче и полева боб чорба

Гаубици, танковете, участвали във Втората световна война, специален авиационен прожектор и трабантът на бившия външен министър Соломон Паси с регистрационен номер с надпис НАТО 2004 – това е само част от изложбата, която показа Националният военноисторически музей (НВИМ) по случай Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май. Програмата е специална, съпровожда я музиката на представителния духов оркестър на Сухопътни войски, а гостите могат да разгледат постоянната хронологична и външна експозиция.

Представя се и изложбата „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст“, посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България – ордена „За храброст“, чийто празник става и празник на Армията. Освен всички степени на отличието, включително най-високите, в изложбата са представени оръжия и вещи от воинския бит, в които е вграден орденът. Сред тях са шпагата на цар Борис III, пиката на Самарското знаме, табакери, знамена с изображение на отличието и др. Може да се видят още фотографии на кавалери на орден „За храброст“ и парадите през годините.

Музеят бе пълен с родители, завели децата си да разгледат оръжията, използвани във войните през годините. Още на входа гостите са посрещнати от различни модели танкове и самолети, а до тях и вече позастарелия трабант на Соломон Паси, който пише е дарен от самия него на музея.

А около старите техника и машини на нови таблети и прожектори се излъчваха кадри от отминали войни, като че ли непознати до скоро за съвременното поколение на 21 век. На тях се виждаха както исторически факти – подписването на членството ни в НАТО, изрезки от стари вестници в тези заглавия, както и се излъчваха подбрани исторически моменти, свързани с демокрацията – изборът на Жельо Желев за първия демократичен президент, подписани от Георги Първанов военни укази, а на бели платна се излъчваха кадри от отминали войни, в които от окопите войници изстрелват куршуми, както и бойни ракети.

В малки витрини имаше показани и по-модерните униформи на войниците от батальоните в Ирак, а до тях и старият костюм на Константин Попов. За радост на децата сред експонатите се разхождаше и автентично облечен войник, с пушка през рамо, който освен раницата и каската, на колана си бе препасал и термос и менче с вода.

По средата на поляната се раздаваше и емблематичната боб чорба, приготвена от военен готвач в полеви условия – но с традиционната подправка джоджен.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

БСП вадят на светло договора с Боташ (ВИДЕО)

ГЕРБ се опитват да прикрият корупцията по договора с...

Влязоха с взлом в тото пункт в Благоевград

Разбита е стъклената врата на обекта

Дубай се съвзема след потопа

Спешните служби се опитват да разчистят задръстените пътища и...

Земеделци питат има ли риск за изплащането на украинската помощ

От Българската аграрна камара питат има ли риск за...

Google уволни 28 служители заради протести срещу договор на компанията с Израел

В отговор на седящи демонстрации против договор с Израел на стойност...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия привика френския посланик заради коментарите на външния министър

Френският посланик в Русия Пиер Леви беше извикан в...

Адв. Людмил Рангелов: Няма доказателства за линия Банкова – Димитров

Не вярвам, че Живко Коцев е бил обект на заплахи, заяви Рангелов

Кабинетът и ЦИК работят в синхрон за честни и прозрачни избори

ЦИК може да разчита на пълно съдействие от страна...

Делян Добрев призова да не се притесняваме от цената на тока

Невидимата ръка на свободния пазар ще направи така, че...

Двама мъже ошамариха 13-годишен в училище в Русе

Двама мъже са влезли в кабинет на ОУ "Олимпи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img