Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБЕРКА В ДЕЙСТВИЕ! Деница Сачева наглее: Отговорността за случилото се под колоните на МС е лична (ВИДЕО)

Бившият социален министър в последното правителство на ГЕРБ и настоящ депутат Деница Сачева изрази искрено „съжаление“ за това, което се вижда на видеокадрите, разпространени в петък от Временната комисия за разследване на полицейското насилие през 2020 г. „Най-искрени съчувствия към пострадалите и техните близки.“

https://www.youtube.com/watch?v=En64shY7_pk

Нашата политическа позиция бе разпространена още в петък. Ние осъждаме всички видове насилие и по никакъв начин не можем да толерираме длъжностни лица да превишават своите правомощия„, заяви в студиото на Нова телевизия Деница Сачева.

Тя добави, че насилието не може да се дели на приемливо и неприемливо.

По думите й има и друга страна и трябва да се видят другите кадри и факти с насилието, което е упражнено спрямо полицаи. Тя припомни, че те са били замеряни с камъни, заплашвани с горене на слама и умряла риба. Според Сачева истината има две страни: „Случилото се с полицаите също не трябва да бъде пренебрегвано.“

То е същото, когато става дума за тези млади хора, но и когато става дума за полицаите. Ако ще има разследване то трябва да бъде двустранно. Има наказани хора, които са с последно предупреждение, а друг не може да бъде повишаван в рамките на няколко години„, обясни Сачева.

Протестите от миналата година бяха изключително напрегнати, а ГЕРБ през цялото време са работили за запазване на обществения мир и спокойствие.

Трябва ли колегите да носят отговорност за насажданата омраза. Не трябва да отричаме усилията ни да поддържаме гражданския мир и то през всичките тези 120 дни на протеста и при всичките провокации.“

Сега Деница Сачева смята, че отново се правят опити да се раздели обществото и да се внесе омраза. Омразата в момента с реже като с нож, посочи тя.

Защо не показваме кадрите и от другата страна? Защо не говорим, че за повече от 120 дни на протести има само един случай на превишаване на правата от служители на МВР„, каза още депутатът от ГЕРБ.

Отговорността за едно действие е лична. Категорично не е вярно, че към полицаите е имало инструкции да бият. Казвам го като човек, който е присъствал на всички заседания на МС. Всички ние, включително и г-н Борисов сме били против упражняването на каквато и да е форма на насилие срещу протестиращи граждани„, заяви Сачева. Затова и вътрешните министри Младенов и Терзийски нямат никакво отношение към този случай. Също така няма отговорност и премиера Борисов, а Сачева свидетелства, че на заседанията на Министерски съвет винаги се е посочвало, че действията на МВР трябва да бъдат професионални и се е призовавало за граждански мир и спокойствие.

Това, което се опитват да внушат нашите политически опоненти е абсолютна манипулация. Наказанията за извършеното трябва да бъдат поети персонално от полицаите, които са били там. Вътрешните министри не могат да носят отговорност за нещо, за което нямат отношение“, каза още тя.

https://www.youtube.com/watch?v=v-YzFZzCHBU&t=97s

Припомняме, че парламентът създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Предложението беше внесено от „Изправи се Бг! Ние идваме!“, а самата комисия бе оглавена от депутата Николай Хаджигенов. Комисията ще работи в срок от три месеца. Освен разследване на фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи, комисията ще разследва и обстоятелствата с подслушването и следеното на протестиращи и членове на политически партии от опозицията. От прокуратурата вече излязоха с проверка, която показа, че няма неправомерно подслушвани политици. Служебният вътершен министър Бойко Рашков бе вече на изслушване в парламента по темата с подслушванията. Миналата седмица Временната комисия направи публични в Народното събрание, а след това и разпространи чрез медиите видеоматериали, които по думите на председателя й адвокат Николай Хаджигенов МВР е направило опит да прикрие. Кадрите са от камерите пред входа на Министерски съвет, получени ден преди това. Преди това комисията получи три диска от МВР. Комисията вика през предстоящата седмица на изслушване и главния прокурор Иван Гешев. Проверката, която бе образувана за полицейското насилие още през 2020 г. с неохота, не откри сериозни нарушения в действията на полицаите, макар и от МВР да обявиха, че ще има наказани. На 12 юли, в нощта на протеста от МВР не съобщиха за пострадали граждани при сблъсъците, но съобщиха за пострадал от хвърлена бомбичка полицай. При образуваната проверка от СДВР съобщиха, че отстраняват временно полицаи, участвали в охраната на демонстрацията. От там отказаха да се посочат имената им. Случаите със задържани протестиращи, както и съмнения за прекомерна сила срещу протеста продължиха през цялото лято на 2020 г. Темата обаче влезе и в редовния мониторингов доклад на ЕК за състоянието на правосъдието у нас, като преди това Европейската комисия излезе със нарочно предупреждение спрямо властите у нас. Административният съд в София-град задължи Министерството на вътрешните работи да предостави на Асоциацията на европейските журналисти всички материали от вътрешната проверка по действията на полицията срещу журналиста Димитър Кенаров, след като през февруари 2021 г. Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на свидетел, обадил се в полицията, за да свидетелства.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

205 случая на коклюш от началото на годината (СНИМКИ/ВИДЕО)

От началото на годината са регистрирани 205 случая на...

Замърсяване на река Княжеска в София беше установено при проверка по сигнали

Установено е замърсяване на река Княжевска (Владайска - б.р.) в едноименния...

Зеленски е на фронта в Донецка област (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски посети фронта на Донецка област...

Западни дипломати са предали чрез Турция послание за деескалация към Иран

Западните държави се опитаха да изпратят послания на Иран...

Само 9% от младите американци вярват, че САЩ „се движат в правилната посока“

Ново проучване в четвъртък установи, че само девет процента...

Главчев и впечатленията му от Европейския съвет в Брюксел

Преди да започне заседанието на Министерски съвет служебният премиер...

Полша залови двама за нападението срещу Леонид Волков в Литва

Съюзникът на Навални беше атакуван с чук пред дома си

Столичанин попадна в ареста след агресия на пътя

Хвърлил по жена запалена цигара и я хванал за врата

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Германия арестува двама мъже, готвели военен саботаж от името на Русия

Със заповед на федералния главен прокурор на Германия Йенс...

Ексклузивно в News24sofia.eu! Петя Банкова се сдоби с второ обвинение – за принуда

На Петя Банкова й е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група заедно с баща и син Марин и Стефан Димитрови

Стотици евакуирани след изригване на вулкан в Индонезия

Eвакуираха най-малко 800 души след множество изригвания на вулкана...

ФБР разследва рухването на моста в Балтимор

ФБР започна федерално наказателно разследване на срутването на моста...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

Русия: Осем жертви след украински обстрел по Запорожка област

Евгений Балицки, високопоставен руски служител в Запорожка област на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img