Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ все пак се явиха на консултациите при президента

Снимка: архив в-к „Марица“

Бившите управляващи от ГЕРБ се явиха, макар и в скромен състав, на консултациите при президента Радев, които държавния глава провежда преди връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Припомняме, че на първият кръг разговори от партията на Борисов категорично отказаха да присъстват с аргумента, че президентът е „разединител на нацията“.

Трябва тези партии, които твърдят, че са алтернатива, да поемат отговорност. Редно е и Вие, г-н президент, да го направите. Защото тези партии се сплотиха под вашия юмрук„, остра бе към Радев Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Макар и в опозиция, всяка партия следва да се държи отговорно по важни въпроси като актуализацията на бюджета, започна изявлението си президентът, който запита ГЕРБ как виждат възможността за съставяне на редовно правителство.

Не може някакви бъдещи събития да бъдат заложник на това да бъде или да не бъде актуализиран държавният бюджет„, смята Атанасова.

От ГЕРБ обаче продължават да се категорични – ще върнат мандата в мига, в който им бъде връчен. И настояха – президентът да бъде по-експедитивен във връчването на втория и третия такъв.

Да не се бави процедурата по връчване на втория мандат, призоваха от ГЕРБ след края на разговорите след президента.

Това ще даде възможност максимално бързо да се състави правителство от партиите, които са заявили такава готовност от партиите, които са заявили това – БСП, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. Зад такова правителство да застане парламентарно мнозинство, което да взима важните решения„, призова Десислава Атанасова.

По думите на правното острие на ГЕРБ кризите, пред които е изправена страната, не позволяват да се протака конституционната процедура.

Мястото за обсъждане на актуализацията на бюджета е Народното събрание, преповтори тезата си от понеделник Атанасова.

Радев следва да изрази позиция и относно казуса с гражданството на министъра на икономиката Кирил Петков, призова още тя. „Убедени сме, че Конституцията е ясна в тази част. Всеки кандидат за народен представител или министър трябва да отговаря на определени условия. В този смисъл обясненията на г-н Петков, който той прави всеки ден в телевизионните студия, ми се струват неадекватни.“

Няма да има игри с кворума, поне от страна на ГЕРБ, когато и ако се гласува за правителство с третия мандат, заяви заместник-председателят на партията Даниел Митов. Изрази и надежда – ако партиите се провалят със съставянето на редовно правителство, да „поумнеят“ и да използват „друг тип реторика“ в следващия парламент.

Митов призова и Кирил Петков: „Той ни показваше с особена енергичност сертификатите си от Харвард. Да вземе да ни покаже и тази нотариално заверена молбичка, с която се отказва от гражданството си. Желанието му да се откаже от канадското гражданство не го освобождава от него.“

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Агенцията за сигурност на Полша разследва проруски инициативи и медийни кампании

Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) съобщи в четвъртък, че е...

САЩ потвърждават участието на ДАЕШ в атаката в руската концертна зала

Съединените щати разполагат с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на...

Балотаж се очертава на изборите в Словакия за президент

Петер Пелегрини и Иван Корчок са двамата кандидати

Пациентът с мозъчен имплант от Neuralink пише с помощта на мисли

Пациентът Нолън Арбо, който беше парализиран под рамото след...

ЕК одобри приходите от замразените руски активи за Украйна

Ние продължаваме много ясно да стоим до Украйна, както...

Мобилно приложение ни сочи откъде да си вземем нужното лекарство

В рамките на два дни може да се получи информация

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img