ГЕРБ вдигна скандал в комисията „Росенец“ (ОБНОВЕНА)

News24sofia.eu
Прочитания 31883
0 0
Снимка: БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ вдигнаха скандал във временната комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк „Росенец“, в района на нос „Чукалята“, Бургас. Там на 11 юли 2020 година имаше протест срещу Сараите в лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Комисията е с председател Калоян Янков от „Демократична България“, който заедно със съпартиеца и бивш общински съветник от Бургас Димитър Найденов извадиха скица на имотите в резиденцията на Доган.

Янков коментира, че от 18 имота там, 14 са незаконните. На комисията не присъства кметът на Бургас Димитър Николов, който от свое име бе изпратил експерти от общинската администрация – Златина Георгиева, Правно обслужване, Чанка Коралска, зам.-кмет по строителството, Живко Димитров, директор дирекция общинска собственост.

След няколко въпроса от страна на Димитър Найденов към експертите, Жечо Станков от ГЕРБ избухна и поиска информацията, с която разполагат Димитър Найденов и Калоян Янков.

Не съм взел чука и дървото да събарят някаква сграда. Тези карти, които прожектирате с обектите като председател защо не ги изпратихте предварително – един ден по-рано да се запознаем, днес сме неволни свидетели на това някой да си прави пиар„, обясни той, чукайки по масата.

В подкрепа се изказа и Хамид Хамид от ДПС, който каза, чеднес на това заседание думата има само Найденов, в качеството си на общински съветник и общественик„.

Депутатът Даниел Митов от ГЕРБ определи заседанието като шоу и обвини председателя, че не умее да я води, също подчерта, че няма документална база и поиска предварителна информация.

Преди това по време на комисията станаха бегло ясни само няколко факта. Чанка Коралска, зам.-кметът ресор Строителство, каза, че с кметска заповед са й делегирани правомощия по издаване на заповеди и процедури, свързани с Общия устройствен план (ОУП) и процедурите по незаконно строителство.

В тази връзка съм като представител на общината, в писмото не беше уточнено какви ще са въпросите, комисията има за цел да изясни факти и обстоятелствата, които са от експертен характер„, каза тя.архитекти

Относно скиците тя запита: „ръчна скица какъв документ е и посочи, че проверката е в резултат на писма от ДНСК и ВАС.

Има констатирани обекти за нашата категория – двуетажна масивна сграда, номер едно, пета категория, за която има съставен констативен акт. Това е сграда, която по административното производство и възражението, което документите, които са предоставени от собственика на имота, са част от пристана и обслужват пристана и тя е първа категория, поради което тези документи са изпратени по късно в ДНСК и няма обратна връзка какво се е случило с процедирането на незаконното строителство, както и със самия пристан, тъй като това не е обект, който е в правомощията на общината, тъй като тя отговаря по обектите 4 и 5 категория„.

Янков я контрира: „Извършено незаконно строителство, като че ли не сте го забелязали„. Проверките се извършат по сигнал, отговори Коралска и уточни, че докато няма сигнал за извършено незаконно строителство, проверка не се извършва, тъй като няма такъв човешки ресурс, така работят и ДНСК, и всички правораздавателни органи. Една част от незаконното строителство е в имоти държавна собственост, всеки има отговорност да следи какво се извършва в него. Няма незаконен имот общинска собственост там, каза още експертът.

Коралска уточни, че за три проекта има разрешение за строеж, има фирма строителен надзор, която трябва да го упражнява.

Джейхан Ибрямов от ДПС се усъмни в скицата, която бе показана, каза, ако се твърди, че е имало сватба – да се докаже, ако се твърди, че там има кей, да докаже, че там има кей. Калоян Янков посочи, че доказателствата са, че г-н Доган (почетният председател на ДПС) се е показал от храстите няколко пъти. Рамадан Аталай поиска да не се правят внушения с имена.

По време на въпросите Рамадан Аталай от ДПС коментира, че въпросите са подвеждащи, особено квалификацията, че сградата е незаконна. Той помоли да са прецизни, за да се покаже, че има сграда, която е законна и ако това се установи, че има нарушения в тези разрешения, тогава може да се говори, че има нарушения на законите и на строителството там.

Да спре ТВ шоуто и да започнем да говорим по-компетентно, за квалификациите законни и незаконни, има институции. Всичко друго е неприемливо за обществото„, призова депутатът от ДПС.

Димитър Найденов от ДБ добави, че има постройки с влезли в сила заповеди за премахване, в района на нос Чукалята, провеждан ли е ПУП и кога, попита той.

В отговор Чанка Коралска заяви, че Подробният устройствен план (ПУП) там е проведен през 2013 г. за акваторията. Частна собственост и частния собственик по реда на Закона за устройство на територията с искане да урегулира собствения си имот. През 2008 г. е поискано да бъде изготвн такъв план. За нос Чукалята няма друг ПУП.

В тази връзка Димитър Найденов поиска в едноседмичен срок – в табличен вид списък на всички обекти и строежи, извършвани на територията на нос Чукалята с уточнение, че става дума за района след бариерата до морския бряг. Той пита общината за имот 263 и какво трайно предназначение и ползване има, като част от бивш имот 93, държавна частна собственост.

Живко Димитров, директор Общинска собственост, добави, че това, което Найденов цитира – е вярно и предходното също, но има законов прецедент – урбанизираната теротория се определя по различни причини от ПУП. Данъчна оценка може да си извади всеки, включително чрез свободна декларация и смята, че най вероятно така е издадена и данъчната оценка.проектанти

Найденов имаше и друг въпрос как община Бургас издава данъчна оценка на имот, който няма собственик – на фирма „Хермес солар„.

По време на дебата имаше въпроси дали има информация за бариерата и колко данъци и такси е събрала общината от имотите в годините назад, както и какви ток и вода са плащани – Останаха без отговор.

Чанка Коралска все пак обясни, че в община Бургас има уведомление за изграждане на оранжерия до 200 кв. метра, но за такава не се изисква документация, по-късно, когато е извършена проверката, е констатирано и е издадена заповед. Заповедта се обжалва, има назначение вещи лица, когато приключи съдът, ще предприеме действия. Янков я контрира: „Помните за оранжерията, а не за данъците„.

Рамадан Аталай от ДПС отново поиска да се прекрати комисията и да не се чака Христо Иванов, да се поканят наново институциите. Найденов е задал всички въпроси.

В началото на заседанието комисията депутатът от ДПС Хамид Хамид искаше основно съдействие за изискване на документите. Заедно с председателя Калоян Янков изискаха в следващите заседания да бъдат изслушани представителите на дружествата, да бъде изслушан бившият директор на ДНСК арх. Иван Несторов, Светла Захариева, дирекция по кадастъра в Бургас – за нанасяне на имоти в кадастъра, всички документи от община Бургас и Общинския съвет, които касаят казуса, документи за намесата на НСО, МВР, началника на НСлС. Манол Генов от БСП поиска да се отправят въпроси относно принципала на държавните имоти, статутът какъв е, земеделска земя, да се проследи движението на имотите.

Жечо Станков от ГЕРБ поиска документи по извършена проверка на ВАС.

Хамид посочи, че 195 дка е целият масив, обхванете го целия, цялата покупка на Стрейтлайн, каза той.

Депутатите поискаха документи и от „Хермес Солар“, от Агенцията по кадастъра и да се покани и бившия областен на Бургас Вълчо Чолаков, който е участвал в издаването на голяма част от документацията.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

25-годишен се удави в язовир в Пазарджишко

25-годишен мъж се удави в язовир Голям Беглик, съобщават от „24 часа“. Инцидентът е станал около 14.00 часа днес. Удавилият се е от пазарджишкото село Семчиново. Той бил с компания около язовира и решил да влезе в студените води да плува. Малко след това обаче започнал да вика за помощ и потънал. Пристигналите

Read More »