ГЕРБ-СДС искат връщане на бюджета за обсъждане в комисия

Заседанието в НС продължи до полунощ

Views 18363
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Бюджетът трябва да бъде върнат обратно в бюджетна комисия, за да се заложат адекватни на международната обстановка буфери.

Това поискаха от ГЕРБ-СДС, цитирани от БТА.

Според Делян Добрев, дори и преди войната в Украйна, този бюджет беше неадекватен на икономическия растеж и инфлацията, казва го БНБ и други авторитетни институции.

Според него, очакваната печалба на АЕЦ-Козлодуй за тази година ще бъде вероятно над 3 млрд. лв., т.е. има пари за компенсации, особено за бизнеса. След като започна войната в Украйна министърът на финансите каза, че този бюджет не отговаря вече на реалността, добави Добрев.

Освен това има 204 предложения само от управляващото мнозинство за корекции и то преди военните събития, отбеляза той.

В момента се подигравате с парламентаризма, с над шест милиона българи, на които – добър или лош, той с нещо им помага, обърна се към ГЕРБ-СДС министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че в коментарите им има голямо разминаване – първо, харчат се много пари, ляв бюджет, след това – няма политика по доходите. Центрирайте си тезата – защо нямаме бюджет толкова време, след това да го върнем в комисията и да го гледаме отначало, препоръча тя на опозицията.

Не разбрахме в каква роля направихте това изказване, попита Десислава Атанасова.

Министърът на енергетиката Александър Николов посочи, че в днешната ситуация да се правят изказвания с откровени лъжи, е престъпление. Той обясни разликата между средноаритметична и среднопретеглена цена. Компенсациите имат два компонента – обем и цена, и ако видите цената преди и след компенсациите в Европа, ще си направите изводите къде сме ние, отбеляза той.

В бюджета на Министерството на енергетиката очакваните приходи, помощи и дарения са за 175 151 000 лв. Разходи – 74 443 000 лв, от които текущи разходи 56 085 800 лв. в т.ч. за персонал близо 9 милиона лева.

Припомняме, че на дълго заседание, което продължава, Народното събрание гласува бюджетите на отделните министерства. Вече трети ден депутатите разглеждат на второ четене законопроекта за държавния бюджет за тази година.

Вече бяха приети бюджета на администрацията на президента и на Министерския съвет за 2022 г., Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи (МВР).

При проверка на кворума с електронната система за гласуване се регистрираха 98 депутати в залата и един онлайн при необходими 121 народни представители.

Затова на основание на парламентарния правилник председателят на Народното събрание Никола Минчев обяви, че заседанието продължава, но само за обсъждане на текстовете, без гласуване и насрочи гласуванията за следващото пленарно заседание, което е по-късно днес от 9.00 часа.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Молдова въведе извънредно положение за 60 дни

Молдова въвежда извънредно положение, съобщи MOLDPRES.  Парламентът реши да въведе извънредно положение в Молдова за период от 60 дни, считано от 24 февруари 2022 г. Премиерът Наталия Гаврилица уточни, че в периода на извънредното положение вземащите решения ще установят специален режим на влизане и излизане от Молдова, на използване на въздушното пространство, както […]