Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ с декларация за жертвите на Холокоста: В България фашизъм е нямало!

Снимка: архив БГНЕС

Бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева прочете декларация от името на парламентарната си група, посветена на жертвите на Холокоста. На днешната дата, 27 януари, през 1945 година съветските войски освобождават най-големия концентрационен лагер на Третия Райх – Аушвиц.

В световния календар има дати на скръб и печал, дати, които ни напомнят за най-мрачните времена в глобалната история. Дати, носещи в себе си спомена за безсмисленото насилие, чудовищната жестокост и нейната най-висока цена – тази на човешкия живот„, каза Захариева.

Днес почитаме паметта на милионите жертви на Холокоста, на жертвите на нацисткия режим, който през Втората световна война се опитва да унищожи една от най-базисните човешки ценности – разнообразието и толерантността„, добави тя.

Именно за да не се повтарят подобни събития следва световната общност да прояви силна воля, урокът на историята да бъде помнен, а младото поколение да бъде възпитано в универсални общочовешки ценности, смята Захариева.

И използва речта си като възможност за косвен коментар на думите на премиера Кирил Петков от миналата седмица в Скопие, които мнозина разтълкуваха като признание в това, че у нас е имало фашистки режим по време на Втората световна война.

Спасяването на българските евреи е събитие, показващо волята за справедливост на българския народ. 47 народни представители заедно с председателят на НС Димитър Пешев застават открито срещу депортацията на българските евреи. Близо на усилията на тези народни представители, както и на позицията на Българската православна църква, на редица професионални и обществени организации, са спасени над 48 000 евреи български граждани„, припомни бившият дипломат номер едно. И подчерта – „това не са фашисти, а в България не е имало фашистки режим„.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Калин Стоянов: Бившият директор на ГДБОП се е срещал с Нотариуса

По негово време жената на Нотариуса е назначена в МВР

Пуснаха от ареста бездомника, обвиняем за оскверняването гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ/ВИДЕО)

Твърди, че не краде. Не е осъждан. Роден е в Добрич, Учил е до пети клас, работил е по гробищата

Радев настоя за по-бърза модернизация на армията

Президентът Румен Радев и италианският му колега Серджо Матарела...

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти (ВИДЕО)

Грузинските депутати стигнаха до сблъсъци в парламента, съобщава "Ройтерс". Причината е,...

Иран изпрати десетки дронове към Израел (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Иран е изпратил десетки безпилотни летателни апарати към Израел,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img