Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ поиска комисия за „Чешнегирово“ (СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ настояха за създаване на временна анкетна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства около случая с нахлуване на американски бойци в частна фабрика в близост до военно летище „Чешнегирово“. За това настоя заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Даниел Митов от трибуната на Народното събрание.

Митов обясни, че временната анкетна комисия трябва има за цел провеждането и планирането на учението в Чешнегирово, всички последващи действия на длъжностни лица от Министерство на отбраната по разследване на инцидента и изготвяне от тях доклади и резолюции.

Временната комисия трябва да установи още дали е имало нерегламентиран натиск върху служители на служба „Военна полиция“ да поемат отговорност и да подписват документи с невярно съдържание, какви действия са предприети по разследване на инцидента, довели до смъртта на лейтенант Тодор Манчев.

ГЕРБ няма да допусне историята да бъде заметена под килима. Какво наложи подобно бързане с повишаване в ранг и даване на пагони на полковник Ивайло Сотиров с указ от страна на президента Румен Радев, запита Митов.

Според него може би се бърза, за да се изпълнят поети ангажименти и да се материализират зависимости преди служебното правителство да сдаде власт.

Снимка: Администрация на Президента на Република България

Декларацията на ГЕРБ дойде в момента, когато държавният глава Румен Радев удостояваше полковник Ивайло Сотиров на длъжността директор на Служба „Военна полиция“ с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

Припомняме, че на 11 май американски войници атакуваха производствен цех в Пловдивско – с. Чешнегирово. Претърсиха го и „респектираха“ персонала. За инцидента се разбра едва след излъчване на кадри в медиите, а преди това институциите мълчаха.

На 19 юли е бил открит в безжизнено състояние с огнестрелна рана старши лейтенант Тодор Манчев от Служба „Военна полиция“. Той е намерен в района на ПОБ „Ново село“ в спално помещение.

За самоубийството на старши лейтенант Тодор Манчев министърът на отбраната Георги Панайотов заяви, че старши лейтенантът по документи и разследване на Инспектората на Министерството на отбраната няма никаква вина за това, че не е докладвано за инцидента. Разследването на Инспектората на ведомството в Пловдив било свързано с факта, че МО не е знаело за инцидента, при положение че собственикът на цеха е разговарял със служители на „Военна полиция“. Тази верига за докладване е прекъсната и във Военна полиция-Пловдив е спряна информация да дойде до министерството. Старши лейтенантът няма никаква вина от това, което сме научили до момента, каза Панайотов.

Снимка: Администрация на Президента на Република България

Президентът Румен Радев също бе възмутен от недоразумението с американските военни.

Малко по-късно от президентската администрация информираха, че държавният глава връчи пагоните с чин „бригаден генерал“ новите директори на служба „Военна полиция“ Ивайло Сотиров и служба „Военно разузнаване“ – Венелин Венев.

Новите звания и назначения са израз на признание за постигнати високи резултати, за вашите професионални умения, знания, командирски и лидерски качества, доказани през дълги години на служба„, заяви президентът Румен Радев по време на церемонията в Гербовата зала.

Радев изтъкна, че Служба „Военно разузнаване“ има богати традиции и носи ключова роля в системата на национална и колективна сигурност.

Той изтъкна отговорността на двете служби.

Службите „Военно разузнаване“ и „Военна полиция“ са изправени пред редица предизвикателства, свързани с непрекъснато растящите по обем и сложност задачи, липсата на достатъчно ресурси, на личен състав, на условия за подготовката му. Справянето с това изисква визионерство, решителност и всеотдайност на ръководния състав, каза държавният глава.

Служете честно и всеотдайно на родината!“, обърна се Румен Радев към двамата бригадни генерали.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Евродепутатите се разтревожиха от руските имоти в България

Европейският парламент призовава за твърд отговор срещу руската намеса. Евродепутатите...

Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания

Арестувани са 15 български граждани за участие в организирана престъпна...

Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване

Най-висшият съд в Ню Йорк отмени присъдата на Харви...

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бойко Борисов за МВнР: Тази тема не е моя (ВИДЕО)

Не искам да коментирам тази тема, тя не е...

Прокуратурата разследва побой над непълнолетен в Перник

На пострадалият е причинена средна телесна повреда

Пеевски и Борисов заедно на среща с миньорите (СНИМКИ)

Обещано и изпълнено. Това заявиха лидерите на ГЕРБ и...

Зеленски очерта 4 приоритета за Украйна на фронта

ПВО, артилерия, американската военна помощ и ATACMS

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

Прокуратурата поиска задържане под стража на Марин Димитров

Прокуратурата е внесла в Софийския градски съд за налагане...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img