Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ пак направиха циркове в Комисията по ревизия. Пазят от неудобни въпроси – Теменужка Петкова и шефа на „Булгартрансгаз“ (ОБЗОР)

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu. / Светломир Стоянов/

Ще предоставим информацията от „Булгартрансгаз“, но държим да получим отговор на кое лице и как ще бъде гарантирано опазването й. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време на изслушването си на заседанието на Временната комисия за проверка на злоупотреби за начина и сроковете за предоставяне на исканата информация от „Булгартрансгаз“ ЕАД, предадоха по-рано днес репортерите на Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов и Таня Манолова.

Министърът на енергетиката в оставка подчерта, че „Булгартрансгаз“ е част от стратегическата инфраструктура и е пряко свързан с националната сигурност на страната.

Първо, може би трябва да започнем с това, че Булгартрансгаз“ и Министерство на енергетиката ще предоставят така, както винаги сме заявявали, необходимата информация. Тя е огромна по обем„, каза още министърът в оставка Теменужка Петкова.

Тя поясни, че при нейното събиране е установено, че информацията достига над 1 млн. страници.

Министър Теменужка Петкова постави и няколко въпроса за информацията, които счита за важни.

На първо място искам да сме наясно на кое лице, съответно от парламента или от комисията, ние ще предоставим тази информация и по какъв начин ще се гарантира опазването на спефицифичната информация, която се съдържа в голяма част от тези документи. Ние няма какво да крием. Няма от какво да се притесняваме. Проектът е публичен от първия ден, откакто се лансира идеята за неговата реализация. Ние сме били абсолютно публични и прозрачни. Приета е актуализация на енергийната стратегия на България„, каза още министърът в оставка.

Теменужка Петкова заяви, че тези изменения са приети единодушно от всички парламентарно представени сили.

По думите й информацията ще бъде предоставена незабавно по надлежния ред.

Никога не съм канил председателя и уважаемата Временна комисия в сградата на „Булгартрансгаз“. Това каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Бях така добър, след като бях освободен от министър Петкова и с нейното желание да се върна в „Булгартрансгаз“ и на част от представителите на комисията да дам подобно разяснение за обема на информацията и фактическите обективни проблеми, които ние срещаме с подготовката на тази информация. „Булгартрансгаз“ не разполага с целия обем информация в елекетронен вид. Още тогава бях така добър да спомена, че съгласно българското законодателство част от документите са публични и се намират в интернет пространството на съответните интернет страници“, допълни още Малинов.

Той разказа и предисторията на посещението на Мая Манолова в „Булгартрангаз“. Той уточни, че миналия петък в 9.43 ч. по електронен път е било получено писмо от секретариата на Временната комисия, подписан от председателя на комисията, с което е бил поискан списък с цялата информация на проекта за рашзширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“.

В самото писмо бяха посочени други проекти от рода на „Южен поток“, „Турски поток“ и т.н. Проектът има ясно наименование и то е определено от Народното събрание с приемане на енергийната стратегия. За да уточним фактите, тъй като в писомото беше посочено, че целият обем от информация трябва да бъде предоставено в срок до 26 април, което е понеделник. С цялото ми съзнание да бъда изцяло кооперативен и спазвайки българското законодателство, се свързах със секретиарата и се опитах да обясня по първоначални данни какъв е целия обем на информация“, каза още Малинов.

Мая Манолова заяви, че половината от казаното току-що не е истина.

На разговорите присъствахме аз и още трима членове на комисията„, посочи тя.

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu. / Светломир Стоянов/

Временната комисия за проверка на злоупотреби трябва да реши реда на приемане, съхранение, достъп и охрана на критичната информация от документите на „Булгартрансгаз“. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ – СДС Маноил Манев.

Уважаеми колеги, ние привикваме в комисията министрите и отговорните лица, но някой им поставя срокове от името на комисията, които трябва да изпълнят, да донесат и представят някакви документи, но всъщност имаме да решим три, според мен, изключително важни въпроса, преди да правим всичко това с тези хора„, каза още Манев.

Ние трябва да излезем с решение на комисията за реда на приемане, съхранение, достъп и охрана на критичната информация в документите„, каза депутатът от ГЕРБ – СДС.

Той поясни, че под критична информация разбира лични данни, класифицирана информация, било то служебна, тайна, държавна, национална и т.н.

Не е редно да вадим душите на хората, никой не е виновен, че парламентът няма време. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu. / Светломир Стоянов/

Имам следния призив към вас и колегите, членове на комисията. Имаме да свършим много работа – факт е. Факт е, че времето ни е малко, но за това не ни е виновен никой от изпълнителната власт, нито десетките и стотици хиляди хора в държавната администрация. Ако ще оказваме такъв натиск върху хора в рамките на часове да се събира информация, да се предоставя с ултимативен тон, аз категорично протестирам„, каза още Йордан Цонев.

Бил съм председател на две Временни комисии само в миналия парламент. Не е редно, ад е да се налага такова темпо, защото хората не са ни виновни. Ако парламентът ни остави време, ще свършим работа, колкото ни е оставил. Да вадим душите на хората, не е редно„, посочи още Йордан Цонев.

Възникна жестоко напрежение по време на заседанието, а журналистите гледаха излагацията на народните преставители.

Всичко започна след като председателят на Временната комисия Мая Манолова призова „Булгартрансгаз“ да бъдат така любезни с изключение на класифицираната информация, да дигитализират поисканите данни и да ги предоставят на комисията. Тя обърна внимание, че настоява за това, тъй като са похарчени пари за дигитализация в „Булгартрангаз“.

След изказването на Мая Манолова думата поискаха Маноил Манев от ГЕРБ- СДС за процедура по начина на водене и министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

Мая Манолова даде думата на министър Петкова. Маноил Манев обаче призова, че ако председателят мисли да се държи като наказателен орган, не е председател на парламентарна комисия.

Това е нещо друго. Имаме процедура, държим тя да бъде отразена. Беззаконията в тази комисия трябва да спрат„, призова Маноил Манев.

Според председателя на Комисията Мая Манолова опитите да бъде осуетено заседанието на комисията ще продължат, защото темата е болезнена.

Тома Биков от ГЕРБ – СДС обърна внимание, че в момента комисията се занимава с това дали „Булгартрансгаз“ могат да дигитализират и колко време ще отнеме това.

Той попита и кога точно комисията е поставила срок до 26 април 2021 г.на дружеството.

Ако ще правим нещо реално тук, дайте да зададем един конкретен въпрос. Защо сме извикали министъра и шефа на „Булгартрангаз„, попита още Тома Биков.

От своя страна министър Теменужка Петкова призова Мая Манолова да спре да създава усещане у хората за злоупотреби.

Според Мая Манолова обаче това усещане не го създава тя.

На Временната комисия по проверка на злоупотреби й липсва Жоро от „Съдебен спор“. Това каза Явор Божанков от БСП.

Явор Божанков обясни, че депутатите от „БСП за България“ не могат да си намерят ред да си зададат въпросите.

Не можем да намерим, защото такъв ред липсва„, каза още депутатът от БСП.

Той разкритикува председателя на комисията, че на второто заседание на Временната комисия се изяснява кой на кого се е обадил по телефона, на кого му е бил включен, на кого му е бил изключен.

ГЕРБ категорично и нарочно протакат, с процедури, с множество изказвания. Очевидно няма голямо желание да дадат документи„, посочи още Божанков.

Според него обаче вече се прокрадва съмнение, че комисията се използва с предизборни цели. „Днес една от причините да не подкрепим дневния ред, че от 4 точки, две точки бяха „Росенец“. Не че не е важна, но тя не може да е приоритет за държавата. Не че тази комисия не е важна, но тя не може да бъде трамплин и предизборна трибуна за някого, който си прави PR„, каза още Явор Божанков.

Снимка: БТА/News24sofia.eu

Общата стойност на проекта „Балкански поток“ е 2 млрд. 636 млн. лв, каза Теменужка Петкова.

Министър Теменужка Петкова поясни, че се очакват приходи в следващите 20 години са приходи в размер на близо 9 млрд. лв. само по отношение на договорите за резервирания капацитет, а отделно от това приходите ще бъдат малко над 8 млрд. лв..

Тази инвестиция ще бъде зиплатена след 10 години и половина. Полезният живот на тази инфраструктура е над 35 години. Тя ще може да бъде използвана и след това. Тя ще носи допълнително приходи“, заяви още министърът на енергетиката.

Тя подчерта, че съгласно европейските правила нито един проект в областта на природния газ не стартира сам за себе си.

Всеки един такъв проект е съпроводен от поредица процедури, които са съгласно европейското законодателство и които „Булгартрансгаз“ е изпълнил. В тази връзка още в края на 2017 г. започнахме стартирането на така наречените пазарни тестове. За да стигнем до това да внесем актуализация на енергийната стратегия на България, ние сме направили необходимите финансови разчети и анализи. Направихме три пазарни теста с три фази. Две от тези фази бяха необвързващи. Третата фаза обвързваща. Преминахме през всички тези фази и на третата фаза бяха подадени съответно заявления, беше резервиран капацитет. На база на цялата тази информация КЕВР следваше да определи и определи нормата на възвращаемост на един такъв проект. Няма такъв проект, който да работи на загуба. Няма такъв инвеститор, няма такова дружество, което да си хвърли парите и да не знае какво ще получи. Ние сме спазили всички изисквания. Преди да тръгнем в тази посока, сме си направили финансовите разчети, финансовите анализи.Имаме ясни указания от страна на българския парламент в какви случаи „Булгартрансгаз“ може да пристъпи към сключване на договор и стартиране на обществената поръчка, свръзана с избор на изпълнител за строителството на линейтата част. Едва, когато са изпълнени тези условия, които Народното събрание ни постави, Булгартрансгаз“ стартира процедурата за обществена поръчка„, каза още министър Петкова.

Маноил Манев от ГЕРБ – СДС и Калоян Янков от „Демократична България“ се скараха.

Това се случи след като Калоян Янков спомена Маноил Манев и той възпропта срещу това.

Не ме прекъсвайте„, каза Янков на Маноил Манев.

Ще ви прекъсвам„, каза Манев и призова Мая Манолова да препоръча на своя колега като председател на комисията да спазва морала и етиката в това Народно събрание и да не влиза в лични нападки.

Председателят на комисията Мая Манолова обвини ГЕРБ – СДС, че си защитават министърката.

Обръщайте се към него по някакъв друг начин. Без името му„, призова Маналова колегите си в комисията.

Впоследствие Калоян Янков продължи и нарече Маноил Манев „господинът в ъгъла„.

Това, че сте народен представител, не означава, че трябва да се държите като уличен хулиган„, отговори Маноил Манев на Калоян Янков.

Междувременно депутатът от „Изправи се! Мутри вън“ Андрей Вълчев попита дали Маноил Манев ще започне да се държи като народен представител.

Толкова ли е трудно това за вас?“, попита още той.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Инвитро клиниките на вниманието на Медицински надзор

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започва спешна проверка по случай...

14 г. затвор за руснак, помагал на Украйна

Руски военен съд осъди на 14 години затвор мъж,...

Средната заплата на българина се е увеличила над 2 пъти от 2014 г. насам

Годишният общ доход средно на лице от домакинство е...

САЩ заявиха, че няма да поемат „бойна роля“ в Украйна

Съединените щати не възнамеряват да поемат „бойна роля“ в...

Кабинетът и ЦИК работят в синхрон за честни и прозрачни избори

ЦИК може да разчита на пълно съдействие от страна...

С над 3000 подписа сдружение настоява за удължаване на АМ Струма

Жителите от района на Кресненското дефиле са събрали над...

Медицински надзор гледа дали частна болница в Бургас точи Касата

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) започва извънредна проверка в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img