Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ не отстъпват от Желязков, убедени, че искат да унижават (ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

Освен, че не успяха да излъчат председател на 48-ото Народно събрание, в първия ден на законодателния орган депутатите се скараха и за управленската програма на победителите от изборите – в случая коалиция ГЕРБ/СДС.

Съпредседателят на ПП и бивш финансов министър Асен Василев заяви, че ГЕРБ вкарали държавата в криза, сваляйки правителството от предишния парламент, но без да имат план как да управляват. Вие сте първа политическа сила и искаме да видим вашия план за управление. Къде е планът ви е за управление? Ако нямате план за управление защо вкарахте държавата в конституционна криза, запита Василев.

Искрен Митев от ПП заяви, че бившите управляващи няма да подкрепят номинация на ГЕРБ за председател на Народното събрание. Той призова ГЕРБ да оттеглят кандидатурата си, за да може да работи законодателният орган. „Вие не сте по-силни от хаоса, дами и господа, вие сте хаоса„, обърна се Митев към ГЕРБ.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че няма да си оттеглят кандидата за председател на парламента – Росен Желязков.

Ще стоим тука, ако трябва да стоим и 4 дни, но няма да отстъпим на рекета„, изтъкна той.

Приключи хубавото време, в което ви мислихме за млади, вече ви мислим за глупави и няма да ходим след вас. Нямате никакво право да ни съветвате какво да правим, не искаме подкрепа за нашия кандидат, отсече Биков.

Ако продължим по този начин, направо да отидем на избори на 15 януари, призова Тома Биков.

По думите му никой не иска ПП в управлението, като даже доста проблеми биха се решили, ако бившите управляващи не са във властта.

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов призова за диалогичност в парламента. Конструктивизмът на ПП липсва, защото това не било конструктивно поведение, според Митов.

Някои да обясни защо в момента се гласува така, че да не може да се избере председател на Народното събрание, недоумява той. Не става въпрос за съдебна реформа, а да отпушим работата на основната институция, която има да решава проблеми и евентуално да състави правителство, настоя Митов.

Според него трудно могат да се намерят аргументи ПП да защитят логически това, което правят. Митов нямат претенции към това, което правят ПП, но по-скоро му се струва, че трябва да се попитат другите партии защо работят така, както бившите управляващи? В момента не се занимаваме със съдебна реформа, със съставяне на правителство, за антиинфлационни мерки и не чувам никакви аргументи защо отказват да признаят легитимността дадена от българските граждани на първата политическа сила и блокират първото заседание на парламента, запита Даниел Митов.

Томислав Дончев от ГЕРБ е убеден, че хората не са изпратили депутатите да плеснат с ръце и да се прегърнат, но не са ги изпратили в Народното събрание да се карат. Дончев призова народните представители, освен да се карат, и да работят. Първото заседание не може да продължи една седмица, изтъкна Дончев.

Той добави, че НС не може да е продължение на предизборната борба.

Радомир Чолаков се закани, че ГЕРБ няма да позволи избирателите им да бъдат унижавани. Няма да отстъпим„, подчерта той, убеден, че всъщност целта на ПП е да унизят ГЕРБ, въпреки че нямат нищо против да управляват с тях.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също взе думата. ДПС са готови да направят оценка на всички кабинети на целия преход, като се гордеят в периода, в който са участвали в изпълнителната власт. След направените процедури за председател на парламента, да вървим по процедурата, да гласуваме предложените кандидати. Ако няма избрани, да продължава с процедурите така, както повелява Конституцията, настоя Карадайъ.

И пети път да отидем на избори, пак ще има сходно Народно събрание. Вместо противопоставяне и конфронтация, българските граждани със своя вот предпоставиха диалога, съгласието и обединението. Затова предлагаме да приключим час по-бързо с тези процедурни правила, защото хората от нас очакват да решаваме техните проблеми и предизвикателства„, настоя Карадайъ.

Кирил Петков разкри причината за случващото се днес – Бойко Борисов не искал да се оттегли и ГЕРБ искали да го бранят. Тома Биков му обясни, че се оттегляли лидери, които са загубили избори, а точно Петков бил в такава хипотеза.

И ПП и ГЕРБ отказаха да оттеглят кандидатите си. Това вече е безсмислен спор, намеси се председателстващият Вежди Рашидов. Той поиска да се приключи спорът и да се гласува председател.

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов предупреди, че държавата ни умира. Той е притеснен, че се изпада в безпрецедентна криза.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Служебният регионален министър уволни шефката на ДНСК

На позицията е назначена инж. Лиляна Петрова

Васил Терзиев: Вълка иска сам да събори незаконния си хотел

По план върви събарянето на хотела на Румен Гайтански-Вълка...

Жозеп Борел: Близкият изток стои на ръба на пропастта

Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп...

Общественият съвет към ЦИК предлага да има нови образци на протоколите за вота

Редица предложения за организацията на изборите за национален и...

Свлачища в Индонезия отнеха живота на 18 души

Свлачища на индонезийския остров Сулавеси убиха най-малко 18 души. Други...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img