ГЕРБ настояват за преброяване на контролните разписки на изборите

Views 12015
0 0
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ са притеснени от липсата на контролните разписки на финала на изборния ден в методическите указания на ЦИК.

Водачът на листата на коалиция ГЕРБ-СДС за предстоящите предсрочни парламентарни избори за област Пловдив Дани Каназирева заяви, че въпреки предупрежденията на ексуправляващите ЦИК, в нарушение на приетите промени в Изборния кодекс, приела методически указания, в които липсва като текст изключително важен параграф – преброяване на контролните разписки на финала на изборния ден. С това категорично се ликвидира индивидуалният граждански контрол, но и външният контрол следва да бъде упражнен не само от изборната администрация, но и наблюдатели, застъпници и кандидати, посочи Каназирева.

ГЕРБ са притеснени и от доклада на ОССЕ за прозрачността на вота. Отделно от това самият Румен Радев още на 9 януари по време на провежданите консултации категорично заявил, че контролните разписки не само трябва да бъдат преброявани, но да се засичат като съдържание на финала на изборния ден. Самият той казал, че само по този начин ще се осигури 100% надеждно машинно гласуване, напомни Каназирева

За това ГЕРБ ще внесе предложение да бъде спазен Изборният кодекс и разписките накрая на изборния ден да бъдат преброявани и съпоставяни като съдържание с цел провеждане на прозрачни, честни и демократични избори.

Христо Гаджев открои, че след частичните местни избори в Благоевград имало някои проблеми с машините, които изкарвали половин разписка или пък били конфигурирани за парламентарни избори. Затова Гаджев се надява ЦИК да вземат мерки и да отстранят проблемите за парламентарните избори. Той е доволен, че все пак ЦИК се вслушали в ГЕРБ да променят методическите указания за предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

Христо Гаджев запита защо съветник на служебния премиер е имал достъп до ключовете за новите машини и каква е била неговата дейност за конфигурирането на софтуера на машините за сегашните предсрочни парламентарни избори. Как би се тълкувало от обществото, ако съветник на ГЕРБ и Бойко Борисов се занимава с организирането и конфигурирането на софтуера за предсрочните избори. Подобна политическа окраска и дейности към самия процес на конфигуриране на машините е неправилен, посочи Гаджев.

За ГЕРБ е важно изборите да протекат честно и прозрачно.

Радомир Чолаков заяви, че не се притеснява от машинното гласуване, но който вдига много високо моралната летва, трябвало да може да я прескочи. Тези, които дали заявката, трябвало да отговорят на въпросите и да направят изборите честни. Това е желание на хората и на господин Румен Радев, посочи Чолаков.

Абсолютно сме съгласни с господин Радев, но когато е прав, е прав. Оттук нататък искаме ЦИК да допълни методическите указания с включване на контролните разписки, да излезе с решение, с което да укаже на СИК разписките, които ще се броят като бройка да се броят и като съдържание, да се засичат с резултата от машинния вот. Ако ЦИК откаже да изпълни тези легитимни и контролни искания, призоваваме СИК да изпълнява закона и да не напускат помещенията, докато не броят разписките„, категоричен бе Чолаков.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Намериха близо 5 кг метамфетамин на "Капитан Андреево"

Митничари откриха 4.5 кг метамфетамин в шофьорската кабина на камион при проверка на „Капитан Андреево“. Дрогата е на стойност 114 000 лева. Наркотикът бил поставен в пет пакета, които били укрити в естествена кухина в кабината на влекача. Образувано е досъдебно производство като Е.Т. е бил задържан за 24 часа. […]