ГЕРБ настоя за дата на парламентарните избори и разпускане на НС

Views 27289
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

ГЕРБ няма да заеме страна и няма да раздават присъди и морални оценки. Това заяви Тома Биков от трибуната на НС за скандала, който се вихри в последните няколко дни между Татяна Дончева и ИТН.

Тома Биков настоя президентът Румен Радев да обяви дата за предсрочните избори и да разпусне 46-о Народно събрание. Всеки ден забавяне ще струва скандали и изгорени мостове межди партиите. Време е да загърбим тясно партийния интерес и да гледаме интересите на обществото, настоя Тома Биков.

Ако работата на парламента бъде удължен по изкуствен начин от президента, от ГЕРБ ще внесат искане за създаване на анкетна комисия, за да може в нейната работа да се изясни работата между Татяна Дончева и партиите на промяната.

Според него промяна се е случила, но тя не е към добро. Как с подобни скандали ще убедим избирателите, че сме способни да се справим с предизвикателства, запита Биков.

Това, което сме длъжни, е да потърсим истината и да я намерим – на най-високо политическо ниво хора, които преди изборите твърдяха, че ще управляват заедно, сега си отправят политически обвинение, отбеляза Тома Биков.

По думите му или Татяна Дончева, или обратната страна – Тошко Йорданов, Радостин Василев и др. от ИТН нямат място в парламента и в политиката. Нужно е да се носи политическа отговорност.

Случващото е подигравка с протестиращите хора и с останалите български граждани, които ще трябва да плащат цената на почтеността и безидейността на партиите на промяната, коментира Биков.

Припомняме, че днес в 17 часа БСП връща неизпълнен третия проучвателен мандат от 46-то Народно събрание, след като мандатите минаха и през „Има такъв народ“ и ГЕРБ без да се състави правителство.

Държавният глава е длъжен след този трети мандат да разпусне Народното събрание, да насрочи предсрочни избори, втори за тази година, и да сформира още един служебен кабинет. Конституцията не формулира точен срок, в който държавният глава трябва да издаде съответните укази, но се очаква Румен Радев да изчака още известно време, за да даде време на Народното събрание да актуализира бюджета за годината и да даде възможност на второто служебно правителство да бори здравната криза, да осигури охраната на границата от увеличаващия се мигрантски натиск, както и да гарантира помощ за бизнеса в ограничения и мерки. Румен Радев даде вече такава заявка, но Народното събрание все още не е преминало процедурите по актуализация. Днес в пленарна зала се гледат малките бюджети – на НЗОК и ДОО.

Контакти и информация за автора:

Екип: Тодор Стефанов, Софи Димитрова,

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Партиите събрали дарения за над 450 000 лв. за предизборните си кампании

Сметната палата представи отчетите за предизборната кампания на участниците в за парламентарните избори на 11 юли. Всички 24 участници във вота – 15 партии, 8 коалиции и 1 инициативен комитет, са подали отчетите си в срок и те са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК). Съгласно изискванията на Изборния кодекс […]