ГЕРБ: КЕВР вече няма председател, да се изнася от кабинета

Views 29160
0 0
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu. / Светломир Стоянов/

КЕВР няма как да функционира оттук наттък, след като Конституционният съд постанови, че процедурата по избора на председателя на енергийния регулатор Станислав Тодоров е противоконституционна, като това може да доведе до хаос в енергийната система.

Това заявиха минути след решението на КС на брифинг в кулоарите на парламента от ГЕРБ, които са и вносителите на сигнала против настоящия председател на КЕВР.

Нулево толерантните към корупцията, знаещите и можещите, а за нас пълни аматьори, претърпяха пълен провал. Поредното беззаконие и политически произвол на промяната катастрофира в правовата държава и правосъдието„, отсече правното острие на ГЕРБ и председател на парламентарната им група Десислава Атанасова.

По думите й решението на Конституционния съд означава, че всеки може да обжалва и спечели в съда всяко решение на КЕВР, взето в периода, когато Тодоров е заемал директорския пост. „Нали знаете какво значи това? Пълен хаос в енергетиката“, попита и сама отговори тя.

Процедурата за избор на председател на КЕВР стартира с едни правила, с едни изисквания за кандидатите. Станислав Тодоров не отговаряше на тези критерии. След това, когато беше свършил срокът за подаване на документи, промениха закона„, обобщи проблема в изборната процедура бившият енергиен министър и настоящ депутат от партията на Борисов Делян Добрев.

От този момент КЕВР няма председател. Повтарям – КЕВР няма председател. Председателят е свален с решение на Конституционния съд. Не искам да споменавам поименно, но няма как да не го направя. Колеги народни представители, като Христо Иванов, Атанас Славов, Ива Митева, Крум Зарков не би следвало оттук нататък да говорят за съдебна реформа„, каза на свой ред Радомир Чолаков.

Бих ви помолил да отидете в КЕВР и да попитате председателя дали вече е освободил кабинета, или дали ще го освободи до края на деня. Ако той каже, че няма да освободи кабинета, върнете се и ще ви кажа какво следва. Защото оттук нататък следват едни много тежки текстове от Наказателния кодекс„, добави той.

Освен решението на Констутуционния съд от днешния ден, Десислава Атанасова очерта и други две знакови за енергетиката събития от последните 24 часа – прекратяването на меморандума за сътрудничество с GEMCORP, както и това, че ДАНС е препратил към Върховната касационна прокуратура сигнала на ГЕРБ за газовите сделки между „Булгаргаз“ и частната МЕТ.

В нашия сигнал сме засегнали покупката на газ от МЕТ, липсата на процедура, продажбата на „Булгаргаз“ на по-високи цени. Тоест една фирма купува от държавата газ и веднага след това й го продава. По наши изчисления щетите от това са 100 милиона лева„, припомни пък казуса Делян Добрев.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

60% скок на газа през август очаква Делян Добрев

След като за месец юли със задна дата цената на природния газ се повиши с 32%, през август скокът ще е още по-внушителен – с 60%. Тази минорна прогноза даде енергийното острие на ГЕРБ Делян Добрев на брифинг на партията си в кулоарите на парламента, посветен на решението на Конституционния […]