ГЕРБ изоставиха бюджетна комисия в името на спорната работа

Views 12992
0 0
Кирил Ананиев, снимка: „Монитор“

Представителите на ГЕРБ напуснаха демонстративно Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, съобщи репортерът на Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов. В петъчната сутрин парламентарният орган бе свикан извънредно, за да се изглади окончателния вариант на закона за бюджета на Здравната каса, както и да се гласува на второ четене актуализацията на „големия“ бюджет 2021.

Ние сме се старали да бъдем конструктивни в много моменти, но не винаги позицията ни е била оценена. Затова сега, въпреки голямото ми уважение към Вас, г-н председател, за да се случат нещата по-бързо, ще излезем. Възраженията си ще изразим в пленарната зала при гласуването на големия бюджет„, заяви Кирил Ананиев, бивш финансов министър от правителството на ГЕРБ и сега депутат.

Още от самото начало смятахме, че не е нужно да се прави актуализация на трите бюджета в този момент. С изключение, разбира се, на пенсиите. Ние имахме предложение, което предвиждаше едно много-по добро компенсиране на пенсионерите. А идвайки редовно правителство, или поне второто служебно правителство, то можеше да представи актуализация, отчитаща моментното състояние и в много по-малък размер„, коментира след излизането си от залата Ананиев.

Ще видите за какви милиарди ще стане дума на дебатите в комисията днес. Не искаме да участваме в такива разговори„, добави той.

Според финансовото острие на ексуправляващите напълно реален е рискът бюджетният дефицит да надмине планирания и да превиши 5%. Именно с тези аргументи ГЕРБ гласуваха и на предишните две четения „въздържал се“ по въпроса с бюджетите за пенсии и здраве, както и за актуализацията на държавния такъв.

Вчера дебатите в пленарна зала по актуализацията на бюджета на НЗОК завършиха без гласуване, но и без участието на ИТН, ДБ и ИСБНИ, тъй като те напуснаха пленарна зала. Това стана след като по предложение и с гласовете на ГЕРБ/СДС, ДПС и БСП бяха приети три отново взаимно противоречащи си предложение за парите на Здравната каса, с които бюджета й излиза на дефицит.

Това бе повторение на ситуацията в пленарна зала с бюджета на ДОО и предложенията за добавките и пенсиите, която струваше три дена дебати и процедурни хватки в пленарна зала.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Иван Гешев очаква реакции от Европа, ако се закрие спецправосъдието

И бум на престъпността, подобно на 90-те години