ГЕРБ иска ЦИК да брои разписките от машините и да ги сравнява с протокола

Views 26371
0 0
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ иска ЦИК да проведе честни избори на 11 юли и да осигури честен вот на частичните избори в Благоевград.

От партия смятат, че Комисията няма да може да изпълни промените в Изборния кодекс, които определи като „юридически абсурд, вследствие на политическо безумие, прието в противоречие на Конституцията на България“. Нарушено е равното избирателното право, разделяйки секциите под и над 300 избиратели, което лишава едните избиратели от машини, започна за изброява Даниела Каназирева от ГЕРБ.

Преди два дни с решение на ЦИК беше отказано преброяването на контролните разписки, посочи тя.

Каназирева смята, че благодарение на промените в Изборния кодекс, предложени от Слави Трифонов и Демократична България, ни нареждат до страни като Венецуела, Индия и Бутан и даде за пример Германия, където машинното гласуване е премахнато заради рискове да бъде манипулиран софтуерът и още преди 10 години цяла Европа се отказал от гласуването с машини.

ГЕРБ са категорични, че не се знае в чужбина на колко машини ще се гласува.

Те питат и кой ще поддържа машините за вота в Турция, как са избирани лицата – на свободен принцип ли? – като от партията на Бойко Борисов смятат, че това ще рискува вота. Над 11 000 машини – с 3000 технически лица, посочи още Каназиерва.

От ГЕРБ смятат, че България е поставена в ситуация, в която не може да организира изборния процес, което е следствие на Демократична България в стремежа да уклоничи на партията на Слави Трифонов са довели до отваряне на секции за ДПС в Турция и риск за касиране на изборите.

От своя страна Христо Гаджев попита получавал ли е Атанас Шарков,, показвайки снимка от фейсбук, симпатизант на ДБ, ключовете от софтуера на машините от ЦИК и модифицирал ли ги е.. още един въпрос зададе Гаджев – „Кой е Елехан“ – гражданин от Венецуела, който с двама граждани на Коста Рика и Панама имат достъп да питат софтуера на машината и попита какво вършат в новия софтуер на машините и в Благоевград и на изборите на 11 юли.

Още не е ясно дали машините в Благоевград са сертифицирани – това на терен ли ще се случва, пита Христо Гаджев, посочвайки, че изборите са след 48 часа, а не се знае какъв софтуер ще бъде използван там.

ГЕРБ анализира и промените в ИК и смята, че ЦИК не е вкарало голяма част от тях, публикувайки правилата за изборите преди няколко дни и липсва указанието за кода на машините, който трябва да е в секциите. В заключение Христо Гаджев поиска ЦИК да гарантира и да излезе с нарочно решение, за да има нарочно броене на отрязъците на машините след гласуването.

Радомир Чолаков добави, че измененията в ИК ни поставят на електрическия стол, коментира думите на Цветозар Томов, че ще има саботажи на вота. Но най-големият саботаж е на партиите, които приеха промените и те са гласувани напук, смята той.

Предупредихме, че страната може да бъде изправена пред конституционна криза, когато не е ясно как ЦИК излиза с решение да се броят разписките , не е ясно за 11 000 машини кой го прави това, някакви техници, а секциите в Германия, Англия, Турция със 700 наети специалисти на място – знаят ли български. Държавата е изправена в ситуация на агония и се опитват да замажат ситуацията. Искаме разписките да бъдат броени, за да са четсни изборите, категоричен е Чолаков.

Той се обърна към Ива Митева – Изборния кодекс беше неин, да помогне на състава на ЦИК да брои разписките.

Даниела Каназирева поиска ЦИК да спази изборния кодекса да брои разписките и да ги проверява като съдържание и да ги сравнява с протокола, защото ако това не се случи съмненията ще останат .

Софтуерът във времената, в които живеем, далеч по-лесно може да се манипулира, категорична е тя. Каназирева попита и разписките от чужбина и протоколът на флашка ли ще се изпращат. Кодът, който трябва да се публикува на видно място от секциите, няма да се публикува. ЦИК не спазва закона за изборите в Благоевград, да не се случва и за балотажа и на 11 юли, призоваха още от ГЕРБ.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Удостоверени са машините за гласуване на частичните местни избори

Сертифицирането е извършено от ДАЕУ, БИС и БИМ