ГЕРБ и БСП не били скачени съдове

Views 5487
0 0

ГЕРБ и БСП (с подкрепа съответно 24.2% и 22.9%) не са скачени съдове и червената партия не е припозната като алтернатива на властта в момента.  При ГЕРБ се забелязва ерозия в подкрепата, но запазва първата си позиция, макар и с минимална преднина между 1 и 2%. Данните са от проучването на „Тренд“ коментира политологът Анастас Стефанов в сутрешния блок на БНТ.

Изследването е направено преди прокламираната от премиера Бойко Борисов конституционна реформа. Проучването отчита динамика в подкрепа към работата на основните институции в България. За едни политически сили това води до ерозия, а за други до повишаване, обясни Стефанов.

Има нарастваща подкрепа както към партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“ с 14.9%, така и към „Демократична България“ с 10.1%. Динамична консолидация в последните два месеца, както и протестите успяват да възпроизведат някакъв устойчив характер на „Демократична България“, коментира Стефанов.

ДПС се нарежда на четвърто място с 9.8%, гражданската платформа на бившия омбудсман и настоящ лидер на „Изправи се. БГ“ – на пето място с 4.4%. Настоящият коалиционен партньор на ГЕРБ – Обединените патриоти са една на шесто място с 4.1%.

Парламентът страда от хронично нарастващо недоверие. Ножицата между положително и отрицателно отношение е най-широко отворена, което е доста притеснително за институцията, която формира нашата представителна демокрация, подчерта Стефанов.

И в доверието към кабинета има спад. При президента също се отчита лек спад, но не може да се говори за задълбочаваща се тенденция и нивата на доверие към него остават на по-високи стойности. Традиционно президентската институция се ползва с по-висока степен на легитимност, уточни политологът.

„Тренд“ отчитат динамика и нарастване на дела на хората, които смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, спрямо тези гражданите, които смятат, че не трябва да има предсрочни парламентарни избори.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Параграф 22 и за ЦИК с изборен ден 48 часа

Параграф 22 в изборното законодателство, както се предлага от ГЕРБ с последните промени, внесени преди няколко дни, е действително Параграф 22. Текстът е за възможността изборният ден да бъде удължен и да станат изборни дни – до 48 часа с аргумент епидемичната обстановка. За Таня Цанева, говорител на ЦИК, този текст

Read More »