ГЕРБ готови за кабинет, но и за опозиция

Views 32128
0 0
Тома Биков, снимка: БГНЕС

В момента ние имаме готовност да предложим състав и структура на правителство и най-вече готовност за краткосрочна и дългосрочна програма за управление. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ в сутрешния блок на БНТ.

Обещанията на ГЕРБ не били толкова големи, а се опитвали да обяснят на хората, че страната се намира в един изключително труден момент и сложна ситуация, обясни Биков. Изборите не отменят ситуацията, а ги спечелихме с над 8% разлика, похвали се той.

ГЕРБ са готови да подадат ръка на всички политически сили в настоящия парламент, без да отстъпят от тяхната философия на програма и да възстановят политическия диалог. ГЕРБ са готови да носят отговорност, ако има такава ситуация, но ако няма, ще искат да знаят кой носи отговорност оттук нататък.

Един от въпросите, който би трябвало да бъде обсъден, е кой ще бъде министър-председател. В ГЕРБ имат всякакви варианти – правителство от политици от ГЕРБ и други партии, сформиране на правителство от по-неполитически лица, така че имаме всички варианти пред себе си, уточни Биков.

Той изтъкна, че в тази ситуация от ГЕРБ виждат категорични изказвания и след изборите, че не биха приели Борисов за премиер.

За него (за Бойко Борисов) това не е самоцел да бъде министър-председател, както и в този случай. Ние сме готови да положим всички усилия да се съставим правителство, но ако не успеем, ние ще обявим, че излизаме в опозиция, изтъкна Биков.

Според него ГЕРБ може да бъде в опозиция и са напълно готови за тази роля. Ако възникне ситуацията на политическа криза в България, то икономическите последствия от коронавируса ще бъдат големи и напрежението в обществото ще се увеличи, предупреди Тома Биков.

ГЕРБ ще направят всичко възможно да има управление, дори и да бъдат в опозиция.

ГЕРБ очакват от следващите партии да положат усилия да съставят правителство. Ние не на всяка цена искаме да бъдем в управлението, посочи той.

Тома Биков не вижда да има преговори, разговори и спекулации за евентуален кандидат за министър-председател и съставяне на кабинет. ГЕРБ не са стреляли по никого, дори в предизборната си кампания, като от партията се чувстват в удобна позиция.

Биков е убеден, че няма да има служебно правителство, като няма нищо против да има ревизия на Министерския съвет.

Президентът е активен участник в създаването на тази политическа ситуация. Той ще носи отговорност в момента, в който ние не успеем да съставим правителство, подчерта Тома Биков.

В ГЕРБ са готови да обмислят кандидатурата на Слави Трифонов за нов премиер, ако се кандидатира за такъв, каза още Тома Биков.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Адриан Петков

Адриан Петков се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Томислав Дончев не дава 10, а 2-3 депутатски гласа и то само на Слави Трифонов

ГЕРБ смятат да предложат по нормалната процедура правителство, не фасадно, а честно и почтено и в името на стабилността да подкрепят правителство на „Има такъв народ“. В студиото на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев намали броя на депутатските гласа, които от ГЕРБ биха дали на Слави Трифонов от 10-тина, по […]