Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ: Едни хора без допуск имат информация за закрита енергийна комисия (ВИДЕО)

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Тодор Стефанов

Пародия.“ Така определи провелото се закрито заседание на енергийната комисия депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Причината – шефът на „Булгаргаз“, този на енергийната борса, както и заместник-министърът на енергетиката нямали право да присъстват на закритата част на заседанието, защото по закон нямат право на достъп до класифицирана информация.

Едни хора без допуск знаят кои са фирмите, а обществото не знае. Това не е ли нарушение на закона„, попита Добрев, настоявайки отново въпросната информация да бъде публично оповестена. Депутатите от ГЕРБ разбрали въпросната информация, но нямало как да я разкрият.

Преди това депутатите закриха за медиите комисията, която трябваше да изслуша енергийния министър Александър Николов, но той не се яви поради служебни ангажименти в чужбина.

Случаят със съмнителния търг на електроенергия бе повдигнат от бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров, който съобщи, че на 4 февруари в рамките на само 3 секунди са продадени 60 хиляди мегаватчаса природен газ – практика, в която съзира предоставяне на предварителна информация на съответните фирми, въпреки уверенията на новата власт, че смененото ръководство на „Булгаргаз“ ще спре подобни порочни практики. В последствие от държавната газова фирма опровергаха, поне частично, твърденията на Овчаров, като аргумент в своя защита посочиха, че не са продали 60 хиляди, а 37 хиляди мегаватчаса, но не отрекоха провеждането на търга в рамките на секунди.

От своя страна новият шеф на „Булгаргаз“ Любомир Йоцов потвърди циркулиращата в медиите от няколко дни информация, че държавното дружество е продало количества газ на частна фирма, в която допреди дни е работил самият той. „Да, но това са незначителни количества„.

Това не е конфликт на интереси, това е анонимен сегмент. Ако трябва да не се търгува с тази фирма трябва да забраня изобщо търговията с нея. Не знам дали е ок да забраняваш на някоя компания да търгува, а на другите не„, добави Йоцов.

За въпросните 3 секунди, в които е изтъргувано значително количество газ през почивните дни, е осъществена само една сделка, подчерта той. А фирмата, която я е осъществила, имала „фактически доста голям дял на пазара„.

Количествата, които са одобрени от „Булгартрансгаз“ са съгласувани с КЕВР и влизат в цената за месец февруари. Ако замените тези количества с други, то те ще бъдат на по-голяма стойност. Това ще доведе до прехвърляне в ценообразуването„, обясни Йоцов.

Внесли сме цена за март, по-ниска с процент и половина спрямо сегашната, съобщи още шефът на „Булгаргаз“. Тепърва това предложение следва да бъде одобрено от КЕВР.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украинското правителство, което допълнително затяга разпоредбите, докато се стреми...

БСП вече иска отлагане на либерализацията на електроенергия с 3 години

БСП ще иска отлагане на либерализацията на енергийния пазар...

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕДИНСТВЕНО В News24sofia.eu! При спецакция в София: Хванаха дилъри и клиенти с дрога в известна столична дискотека (ВИДЕО)

Дилърите били заловени с кокаин, марихуана, екстази и амфетамини. В ареста попаднали и техни клиенти, научи още News24sofia.eu

Азия – най-засегнатият континент от климатични бедствия през 2023 г.

През миналата година Азия е била най-засегнатият регион в...

Румен Радев пусна Димитър Главчев и в МВнР

Държавният глава Румен Радев е подписал един указ за искането...

Русия засилва ударите по западни оръжия в Украйна

Русия ще засили ударите по украински складови бази, в...

Елена Йончева приема номинацията от ДПС за евродепутат

В профила си във фейсбук Елена Йончева благодари на...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img