Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ доволни, че нямат червени линии с ДБ, те ги отрязаха за първия мандат

Парламентарните групи на коалицията ГЕРБ-СДС и на „Демократична България“ се срещнаха в парламента да търсят допирни точки и мнозинства по определени законодателни теми. От страна на ДБ се отзоваха съпредседателите Христо Иванов и Атанас Атанасов, както и депутатите от формацията Надежда Йорданова, Мартин Димитров, Владислав Панев, Ивайло Мирчев и Божидар Божанов.

От ГЕРБ присъстваха Десислава Атанасова, Делян Добрев, Кирил Ананиев, проф. Костадин Ангелов, Деница Сачева, Деница Николова и Румен Христов.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова побърза да обясни, че това не са открити разговори за подкрепа за правителство с първия мандат, а консенсус за мнозинства по различни законодателни теми. Сред темите, които ГЕРБ искат да се обсъдят с ДБ са темите за удължаване на бюджета за догодина, социална политика, енергетика, План за възстановяване, правосъдна реформа, КПКОНПИ и дебат или някакви начални стъпки по отношение на търсене на конституционно мнозинство за избор на попълване на квотата в КС, ВСС и главен инспекторат към ВСС.

С вас нямаме червени линии и демонстрирахме мнозинство за еврозоната, за военната помощ за Украйна, за Плана за възстановяване и устойчивост, за енергетиката и за закупуване на вторите F-16, block 70″, изброи Атанасова.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че не се очертава ясна формула за съставяне на кабинет и отвъд първия мандат. ДБ не е сред очевидните мандатоносители, но независимо от това, което виждат е важно да се водят разговори и да се търсят допирни точки затова да може в този или в следващ парламент да се придвижат приоритети. Позицията на ДБ е, че не виждат възможност да подкрепят първия мандат, но това не значи, че няма да търсят допирни точки между партиите.

Правосъдието, сигурността и растежа са темите, за които ДБ искат да разменят мнения с ГЕРБ. За Христо Иванов е важно как протичат измененията в Изборния кодекс като тема. ДБ са притеснени от самия процес и от огромните предложения между първо и второ четене в Изборния кодекс. „Бихме очаквали от вас внимателно да се пипа Изборният кодекс, особено при наличието на такъв огромен обем от предложения. Моля ви да осъзнаем, че такъв огромен обем с промени не може да прокараме, защото ще изглежда, че все едно се прокарват с ритник„, категоричен бе Иванов.

От своя страна бившият енергиен министър Делян Добрев добави, че огромното предизвикателство пред страната са енергийните ресурси. Той смята, че ГЕРБ и ДБ работят добре в посока подобряването на енергетиката на страната и трябва да продължат в същия дух. По темата за цената на горивата, Добрев добави, че горивото е надписано с 1 лев, защото от края на февруари уралският нефт се търгува с отстъпки от 30-40%, но правителството на ПП издействало за България дерогация да купуваме руски петрол. Само че от тази дерогация не спечелил българският потребител, който продължава „да си плаща петрол като поп“ по 3.50 лв.

Ако ще има дерогация за руския нефт, то ползите трябва да са за българския потребител, но ако не е в интерес на потребителите, да се оттегли дерогацията и да няма такава за руския петрол„, настоя Делян Добрев.

Депутатът от ДБ Владислав Панев добави, че по темата за енергетика от формация с ГЕРБ са на една страница. Западна Европа влиза в период на рецесия и нашите основни пазари ще намалят потреблението си рязко. От тази гледна точка мерките, които парламентът и правителството трябва да се вземат за икономиката не са за подценяване, изтъкна Панев.

Той се надява популистките тенденции да бъдат стопени, особено, когато няма формирано парламентарно мнозинство. Независимо дали ще има нови избори или не, ДБ трябва да бъдат преградата за много по-големи разходи от тези, които са нормални. Ако тези работи се свършат независимо дали има правителство или не, можем да се поздравим с добра добавена стойност на 48-ото Народно събрание, категоричен бе Владислав Панев.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Повторното явяване на матура да бъде платено, предлагат от МОН

Министерството на образованието предлага повторното явяване на матурата да...

Шолц заяви, че не е разговарял с Путин от декември 2022 г

Канцлерът на Германия Олаф Шолц не е разговарял с...

Синдикат „Защита“ настоя за по-високи заплати на протест в София

Протестиращите отправиха още 8 искания към властта

ИТН не изключва и конституционна криза (ВИДЕО)

"Би могла да се получи конституционна криза." Това заяви...

Рангел Бизюрев няма да обжалва задържането си под стража

Обвиняемият за убийството на Димитър Малинов в Цалапица през...

Чуждестранните компании, напуснали Русия заради войната са изгубили над $107 млрд.

Корпоративното напускане на Русия след инвазията й в Украйна...

Полша обвини в шпионаж и изтегли свой генерал от Еврокорпуса

Варшава е уведомила предварително съюзниците

Реклама

spot_img

Продължете да четете

43-годишен мъж от Суворово остава в ареста за нанесен побой на жена си

43-годишен мъж от град Суворово е задържан под стража...

Георги Семерджиев излежава присъда – за откраднат бензин за 233 лв.

Георги Семерджиев е осъден окончателно за кражба на бензин...

Бойко Борисов дава още ден за размисъл на ПП-ДБ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Те не искат правителството и смятат, че ще стане...

Явор Куюмджиев: Много богата държава сме, след като пропиляхме в енергетиката милиарди

Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката и...

Петър Колев: Борбата за Македония не носи дивидент или финансов келепир

Петър Колев, бивш ръководител на Гражданския демократичен съюз в...

ТЕЦ „Марица-изток 3“ съкращава 30% от персонала си

Централата преминава към сезонен принцип на работа

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img