Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ атакува Радев, определи двата му служебни кабинета като провал

Снимка: БГНЕС

Извънредното заседание на парламента днес започна с декларация на ГЕРБ с критики към президента, служебния кабинет, свършеното от него и пропуснатото.

Редно е да направим оценка на това, което се случи през последните седем месеца и служебните кабинети „Янев 1“ и „Янев 2“ да получат своята политическа оценка поне от опозицията. Декларацията от трибуната изчете Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ. По думите й станало ясно, че президентът дълбоко не разбира нито ролята на президентската институция в политическия живот на страната, нито ролята на служебното правителство в рамките на политическата криза.

Атанасова изброи заявките на Румен Радев – за COVID кризата, Планът за възстановяване и развитие и честни избори.

Имаше и заявки за ревизия на предходното управление, за ръст на чуждите инвестиции, за държавност, за просперитет, за растеж. Вместо това двата служебни кабинета сътвориха безпрецедентен хаос във всяка област на обществения живот и вместо да участват в разрешаването на политическата криза, я ескалираха и удължиха“.

ГЕРБ изреди провалите: COVID кризата, плана за пандемията, мерки и златни медали, провал при ваксинацията, зелен сертификат от днес за утре, училищата, тестовете и нулева подготовка на здравната система.

За втората задача – честни и свободни избори, тя заяви: „Проведохте избори два пъти и два пъти беше произведен рекорд по ниска избирателна активност. Бяха похарчени над 300 милиона лева за венецуелски машини, за да бъде спазен изработеният за една нощ Изборен кодекс. Организирахте брутални репресии и преследване на политическите опоненти, приложихте отдавна забравени милиционерски прийоми, а служебният кабинет се превърна в инструмент за внушения и инсинуации.“

Това е довело до пълна демотивация за участие в изборния процес, рушене на доверието в партиите, а оттам и рушене на доверието в демокрацията, посочи Атанасова.

Провалът по третата задача, свързана с Плана за възстановяване, станал ясен през последните дни. Този провал вече струва стотици милиони помощ за българските граждани и е направен на кайма, а пари за възстановяване ще има евентуално през 2023 година. Това е загубена перспектива за България, смятат от ГЕРБ.

Атанасова отбеляза и преките чуждестранни инвестиции, завода за автомобили, но се оказало, че България не е имала министър на икономиката, защото „назначеният от президента е бил канадски гражданин и с присъствието си в кабинета е нарушил българската конституция, а финансовият министър бил загубен в превода„.

Външният дълг, еврозоната, помощите за бизнеса са секнали, инфраструктурните проекти бяха блокирани от министър, който не различава паркинг от строителна площадка. Атанасова продължи изброяването на провалите – 36 дни спасяване на „Вера Су“, черната кутия на разбиралия се МиГ, незаконна миграция, битова престъпност, пътно транспортните произшествия, домашното насилие и телефонните измами растат.

Тя посочи и цените на тока, ценова криза, фалити, замръзнала външна политика. В заключение ГЕРБ се обърна към президента: „През последните 7 месеца вие и двата служебни кабинета постигнахте седем неща, които са явления в новата българска история: яростно разделение на българското общество, по размери и реторика несравними дори с тези от 1990-а година; безпрецедентна намеса на президента в изпълнителната власт, непозната от 1990-а година насам, пряко управление на силовите министерства чрез негови аватари и директно чрез смяна на шефовете на специалните и охранителните служби, МВР, митниците, данъчните и останалите контролни органи, безпрецедентна за новата ни история конфронтация между законодателна, изпълнителна и съдебна власт и президентство. Небивал сблъсък между институциите, отблъснал над милион и половина българи изобщо от идеята да гласуват, рекордна смъртност от коронавирус на българските граждани, рекордни цени на електроенергията за производствени нужди за цялата най-нова история на България, най-много нарушения на Конституцията на глава от населението в цялата ни нова история“.

След седемте месеца на Вашето еднолично управление днес страната не мечтае за развитие, а за възстановяване. Видимото Ви присъствие и в бъдещото редовно управление обаче със сигурност ще забави този процес. Дали българите живеят по-добре след 7 месеца на вашето еднолично управление, оценките тепърва предстоят. Бог да пази България!“, заключи Десислава Атанасова.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Северна Корея изстреля балистични ракети край източното си крайбрежие

Северна Корея изстреля няколко балистични ракети към морето край източното...

Екадорците решават на референдум новите мерки за сигурност

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа изглежда готов да спечели референдума...

Лондон: Руските сили настъпват към Часов Яр с тактиката от Авдеевка

Градът е силно защитен и разположен на високо място

Помогни си с „Помогни ми“ – мобилно приложение за жертви на насилие у дома (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=SAxvUl8XH5c Пострадалите от домашно насилие вече могат да се обръщат...

Ассен Василев опровергава Пеканов, че в ПВУ нямало градска железница в Пловдив

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев опровергава твърдение на...

Разследват украинския земеделски министър за далавери с държавна земя

Украинската агенция за борба с корупцията разследва министъра на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img