Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Генчовска да свали грифа Секретно и да подпише Протокола, скочиха от ПП

Снимка: архив БГНЕС

Министър Теодора Генчовска да свали грифа Секретно от документите за преговорите с Република Северна Македония и да пристъпи към подписване на двустранния протокол. Това поискаха от „Продължаваме промяната“ в изявление до медиите.

Призоваваме МВнР в най-кратки срокове да пристъпи към подписване на договорения от министър Генчовска двустранен протокол – очакване, публично обявено и външния министър на Северна Македония Буяр Османи„, се казва в прессъобщението, разпратено в началото на дебата за вота на недоверие докато премиерът Кирил Петков четеше свършеното от правителството за шестте месеца управление.

Повод за това съобщение са многобройните запитвания от медии относно преговорните документи, двустранния протокол между Република Северна Македония и Република България.

Външният министър в оставка Теодора Генчовска е предоставила преговорните документи със секретен гриф, се казва в информацията от ПП.

След консултация с Комисия по Външна политика тези документи в момента не могат да бъдат предоставени на широката публика. Министър Теодора Генчовска е входирала документите с гриф за достъп „За ползване“, което ограничава кръга на хората, които могат да ги прочетат„, се казва в позицията.

От ПП призовават министър Генчовска да свали секретния гриф. Припомняме и че миналата седмица именно второто поред изслушване на Теодора Генчовска за отношенията с РСМ, поискано от нейната парламентарна група „Има такъв народ“ предизвика сериозния сблъсък в пленарна зала. От ИТН настояваха изслушването да се проведе в закрито заседание, а от ПП настояха за публично с надеждата да спрат спекулациите по темата. Именно този спор доведе и до свалянето на председателя на НС Никола Минчев от поста му.

Припомняме, вчера президентът Румен Радев обвини премиера Кирил Петков, че блокира и най-доброто предложение за РСМ, тъй като от компетентност на Министерски съвет е да актуализира Рамковата позиция и едва след това тя трябва да бъде внесена в Народното събрание. На 15 юни 2022 г. Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат директно внасяни в Народното събрание. Държавният глава Румен Радев насочи вниманието и към Протокола, който засягал точно темите за културно-историческото наследство и езика на омразата.

Преди това именно темата Република Северна Македония и ветото, наложено от страната ни върху Преговорната рамка се превърна в изтъкваната от ИТН причина за напускането на управляващата коалиция, а лидерът на партията Слави Трифонов окачестви действията на премиера Кирил Петков като национално предателство.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иран мъсти на Израел със 185 дрона, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Рано тази сутрин, около 6 часа, Израел свали част...

САЩ отричат участие в офанзивни операции и не коментират атаката на Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън многократно отказа да...

Си Ен Ен: Израел забавя офанзивата в Рафах

Бени Ганц настоява за ясен военен отговор

Вера Йоурова поема ресор „Правосъдие“ в ЕК

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова ще поеме длъжността...

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img