Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Гълъб Донев увери румънския си колега, че полагаме усилия за Шенген

Присъединяването към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са били сред основните, които са обсъдили министър-председателя Гълъб Донев с румънския премиер Николае Чука. Срещата се е състояла тази сутрин, съобщават от Министерство съвет.

В рамките на разговора им е отбелязано, че това са приоритетни въпроси както за България, така и за Румъния и е налице общ интерес държавите да задълбочат сътрудничеството си по тях.

Относно Шенген премиерът Гълъб Донев посочи ползите от премахването на вътрешния граничен контрол, което би ускорило движението на стоки и хора между двете страни. Същевременно министър-председателят е изтъкнал, че членството на двете страни в ОИСР ще има позитивен ефект върху региона на Югоизточна Европа и ще гарантира придържане към най-високите стандарти на Организацията и към добри практики в региона.

Припомняме, следващата седмица предстои европейският парламент да проведе дебат за приемането на България и Румъния в Шенген. През септември у нас пристига екип от експерти от федерацията на ЕК на проверка. Такава проверка ще има и в Румъния, а резултати и доклад по темата се очакват през декември месец.

От години се утвърждава тезата, че страната ни е изпълнила техническите условия за приемане в Шенгенското пространство. Това обаче не се случва, а в последните месеци бе изтъкната като причина нередностите при контрола на границата с Турция.

Транспортната свързаност между България и Румъния също е била тема на разговора, като премиерът Гълъб Донев е поставил акцент върху построяването на нови мостове върху река Дунав и откриването на фериботни линии, което би улеснило трансграничния трафик между България и Румъния. В тази връзка българският министър-председател е приветствал постигнатия напредък в разговорите между министерствата на транспорта на двете страни за построяване на трети мост при Русе-Гюргево, както и по останалите теми, имащи отношения към въпросите на свързаността.

Премиерът Гълъб Донев изтъкна още, че Румъния е сред водещите търговско-икономически партньори на България и че е налице сериозен потенциал за задълбочаване на икономическото сътрудничество, включително в сферите на туризма, транспорта и енергетиката.

Обща бе позицията, че присъединяването на България и Румъния към Шенген е стъпка към укрепване на регионалната сигурност и стабилност, е споделена и между Николае Чука и българския президент Румен Радев, които разговаряха преди церемонията по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция- България.

Обсъдено е също и решението за изграждане на трети мост над река Дунав между България и Румъния, както и работата по останалите проекти за свързване чрез нови мостове като важни стъпки към подобряването на икономическата среда в Югоизточна Европа. Разширяването на свързаността в различни сфери между България и Румъния, в това число и съвместните усилия по поддържането на корабоплаването на река Дунав, ще насърчи инвеститорите и е от значение за икономическия обмен на целия регион, е заявил президентът Румен Радев.

През 2021 г. двустранният стокообмен достига 6.5 млрд. евро и според държавния глава това не изчерпва потенциала на икономическото партньорство между България и Румъния.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китай призовава към спокойствие в Близкия изток (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y В изявление Външното министерство на Китай заяви, че е...

Семействата на германските дипломати напускат Иран

Семействата на германските дипломати в Иран напускат страната предвид...

Певицата Дебора поиска прошка в храма след пиянската изцепка на пътя

В църква влезе певицата Дебора, която през миналата седмица...

Първо в News24sofia.eu! Откриха амфетамини в КАТ-София

ИА News24sofia.eu потърси за коментар пресцентъра на МВР за официално потвърждение на новината, но засега коментар бе отказан

Русия осъди на седем години учен в областта на хиперзвуковите технологии

Руски учен, работил върху хиперзвукови технологии, беше осъден на...

Зеленски предупреждава за руска офанзива тази пролет

Руските войски ще се опитат да засилят щурмовите и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img