Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Финансовият министър с трима нови заместници

Снимка: БГНЕС

Новият финансов министър Асен Василев смени целия висш ръководен екип на ведомството. По негово предложение правителството утвърди за заместник финансови министри Виолета Лорер, Ваня Стойнева и Моника Димитрова-Бийчър.

Виолета Лорер ще отговаря за бюджетната сфера. Тя притежава международен опит в редица големи български и международни корпорации. Кариерата й стартира в българския клон на Deloitte&Touche и продължава в Барселона, Брюксел и Цюрих. Голяма част от професионалния ѝ опит в чужбина е свързан с Umicore Group – белгийска индустриална група с над 15 000 служители по света, където първоначално отговаря за юридическото и финансовото проучване на компании, интеграцията след придобиване и за одит на над 130 завода по целия свят. Продължава развитието си в швейцарския клон на корпорацията, заемайки поста директор на бизнес с широка научно-развойна дейност и заводи в САЩ, Германия, Швейцария, Китай, Тайван и Бразилия.

През 2013 г. заема поста заместник-министър пак при Асен Василев, който тогава бе министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков.

На Ваня Стойнева са поверени ресорите по възстановяване на средствата, които очакваме по европейските програми и координация по плана ни за възстановяване и устойчивост, който трябва да получи одобрение от Европейската комисия. По думите на Асен Василев тя притежава богат опит във финансите, управлението и контрола на средствата от Европейския съюз, познава задълбочено европейската регулация на Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Работила е като координатор по проект „Инициативи на пазара на труда“ в Министерството на труда и социалната политика, като началник-сектор в Министерството на икономиката и държавен експерт в дирекция „Национален фонд“ в Министерството на финансите. Като част от екипа на Министерството на финансите е участвала активно в създаването на нормативната уредба за програмен период 2014-2020 г., както и за следващия програмен период 2021-2027 г.

През 2013 г. Ваня Стойнева е назначена за заместник-министър на труда и социалната политика в служебното правителство на Марин Райков. През 2017 г. става заместник-министър на образованието и науката в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Присъединява се към екипа на „Фонд мениджър на финансовите инструменти“ ЕАД през 2019 г. като ръководител „Съответствие“. Отговорностите й обхващат осъществяване на предварителен контрол и проверки за съответствие на реализираните от Фонда операции, съгласно изискванията на приложимото европейско и национално законодателство, финансови споразумения, оперативните програми, вътрешни правила и дружествените документи.

Моника Димитрова-Бийчър ще се занимава със задачите по присъединяването на България към Еврозоната и с одита на европейските средства. Към нея ще е и дирекцията по централно възлагане на обществените поръчки. Тя е била представител на Българската държавна администрация на различни нива в институциите на Европейския съюз. Участвала е в екипа, който създава Агенцията по обществени поръчки през 2004 г.

Взела е участие в процеса по договаряне на техническата рамка по Инструмента „Шенген“.

В периода 2011-2016 г. е била Ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет“ към Министерството на финансите и директор на дирекция, като в това й качество е работила с компетентните органи в областта на одита, верифицирането и сертифицирането на разходи на национално и европейско ниво. Работила е по различни международни проекти и е заемала ръководни длъжности в компании от частния сектор. Последната й месторабота е в Министерството на външните работи на Република България.

В отговор на въпроси на News.bg финансовият министър Асен Василев коментира няколко важни казуса, по които ще работят и заместниците му.

„Обяснението, което ми бе дадено, за причините, поради които не е публикувана пролетната тригодишна бюджетна рамка, бе, че е трябвало да се помисли какви политики трябва да се заложат в нея и как те да се съгласуват с конвергентната програма.

Що се отнася до Еврозоната, вярно е, че България е в двегодишният валутнообменен механизъм, но има процеси по пълната интеграция, които трябва да бъдат завършени. За целта са създадени работни групи с БНБ и с европейските институции, които трябва да работят активно през лятото и есента, за да имаме пълна готовност за Еврозоната, както и да бъде подготвен националния план за приемане на еврото.

При средствата от еврофондовете вървят процедури по наши искания към Брюксел за възстановяване на средства по европейски програми“, заяви Василев.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са…

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаният за стрелба в София се целил в гарги

Това обяснил самият той пред полицията

Росен Желязков спира микрофона на депутатите (ДОКУМЕНТ)

Пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и...

ISW: Иран копира тактиката на руските удари срещу Украйна

Иранската атака с дронове и ракети срещу Израел показва,...

Украйна удари летище в Крим на руските окупатори

През изминалата нощ в окупирания Крим се чуха експлозии....

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

МОН предлага 2 май да е неучебен ден в цялата страна

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага 2 май...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img