Фатално забавяне в енергийния преход тревожи КНСБ

Views 775
0 0

Безпрецедентното и бързо увеличаване на цената на въглеродните емисии, която надхвърли 50 евро на тон, се отразява като натиск върху българската въглищна и енергийна индустрия. Страната ни все още няма убедителна стратегия за решаване на енергийния, икономическия и социалния проблем, пред които са изправени дружествата от комплекса „Марица Изток“ и Старозагорския регион.

Това се казва в позиция на Института за устойчив преход и развитие, цитирани от КНСБ.

Основните цели на Европейския зелен пакт за постигане на 55% нетно намаление на въглеродните емисии до 2030 година (от база 1990 г.) и за въглеродна неутралност до 2050 г. са окончателно приети.

В тази връзка членовете на УС на Института за устойчив преход и развитие изразяват своята тревога от критичното забавяне на стратегия за енергийния преход и съответно от липсата на план за управлението му в условията на ускоряващ се процес на енергийна трансформация в Европа.

Институтът за устойчив преход и развитие е създаден през 2021 година. Целта му е да обедини научни, синдикални и работодателски организации за прилагане на конструктивен подход за трансформация на Комплекса („Марица Изток 2“ – б.р.), както и на други въглищни региони и енергоинтензивни производства в страната.

Икономическата невъзможност за работа на дружествата, които са вече на прага на остра финансова и социална криза, прави изключително трудно планирането и реализирането на мерки за плавен и управляем преход. Отделни извънредни решения могат само да забавят негативното развитие, но липсват ангажименти и планове за управление на енергийната инфраструктура при използване на знанията и уменията на специалистите в Комплекса, пишат от новата структура.

Ускоряващото се негативно развитие ще попречи да се приложат адекватно и ефективно финансовите ресурси за справедлив енергиен преход, които сега се планират в рамките на Европейския съюз. Загубата на експертен човешки потенциал допълнително ще намали възможностите за развитие на сектора. Според синдикатите това ще доведе до обезлюдяване и икономическо свиване на региона, което не трябва да се допуска.

Предложенията на Института могат да са основа за привличане на значителни нови инвестиции в сектори с висока добавена стойност и да задържат населението в региона. Това може да стане с ангажимент от страна на правителството, местната власт, синдикатите и бизнеса, смятат от синдиката.

Институтът ще остане активен участник във всеки съдържателен дебат по необходимите мерки за осигуряване на конструктивния преход на комплекса „Марица Изток“, който следва да залегне като една от приоритетните задачи пред едно ново Народно събрание и правителство.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Огромен пожар избухна в земеделска кооперация в Бяла

Голям пожар избухна в базата на земеделска кооперация в Бяла, съобщава bTV. Пламъците са се разразили около 9.15 часа тази сутрин. При инцидента няма пострадали. Пристигналите на местопроизшествието няколко противопожарни екипа успели да локализират огъня за около два часа. Изгоряла е земеделска техника. Размерът на щетите тепърва ще се уточнява.