Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Фандъкова иска промяна в Общия устройствен план до края на годината

Снимка: БГНЕС

Много по-сериозно би било, ако получим и постигнем обединение на всички политически сили в Столичния общинския съвет (СОС) да дадат да има много ясен план за следващата година, който надхвърля всякакви мандати.

Toва заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на прескоференция, посветена на внасянето на дългосрочната стратегия за развитие на Столична община „Визия за София“ за разглеждане в СОС.

На два етапа ще бъде приет документът – първо дългосрочната част и първите пет приоритета около, които се обединили всички. Втората част е краткосрочната част, в която са включени мерките, засягащи периода 2020-2025 г.

Фандъкова иска СОС първо да приеме дългосрочната част и след това да разгледа всички други мерки. Кметицата се надява до края на 2020 г. да има задание за промяна на Общия устройствен план.

„Задачата е ясна – пълен консенсус по приемането на документа, до 3 месеца да бъде внесен вторият документ и до края на годината да бъде подготвено заданието за промяна в Общия устройствен план“, настоя тя.

Фандъкова иска да бъде заложено в документа най-вече на силните страни на столицата. Тя иска да бъде запазено и богатото културно-историческо наследство, както и София-град за хората.тол такси в испания

„Всички дългосрочни цели, които звучат общо намират приложение в проектите, които обсъждаме. Това е моята собствена визия и мечта за София, която да се развива като иновативен, зелен град“, каза тя.

По думите й това е документ, за който са работили голяма група от хора. Това не е просто визията на кмета за София, а споделената визия на софиянци за 30 години напред – как искаме да се развива нашият град, какво искаме да постигне той и всички, които работим да подчиним целите, работата си и програмата си на това разбиране, обясни кметицата.

Голяма част от проектите на общината са подчинени на целите във визията. За това Фандъкова очаква подкрепа от СОС за доклада. В работата на екипа, който подготвил документа „Визия за София“ се включили 10 000 организации, граждани и партньори, които работили и участвали в обсъжданията му през цялото време.

Документът има и друга важна задача – работа по заданието за промяна в Общия устройствен план, за да се гарантира законово постигането на всички искания на общината. Стратегическият документ съдържа 24 дългосрочни цели за развитието на общината, с 230 ключови стъпки до 2050 г.

За да може работата да е по-ефективна столичният кмет приела да има промяна и името на „Софпроект – Общ устройствен план“ да се преименува на „София-план“. Те ще трябва да уеднаквят съществуващите стратегии и планове.

Според архитект Любомир Георгиев, ръководител на екип „Визия“ и ОП „Софпроект – Общ устройствен план“, с промяната в Общия устройствен план може в София да се населят още 1 милион души.

Голямата вълна за София е утихнала и надали ще дойдат повече хора, отколкото има в момента, уточни Георгиев във връзка с проучване на „Софпроект“, който впоследствие ще стане „София-план“. Няма хора, които да се населят в София и очакваме населението да остане толкова, колкото е в момента, поясни архитект Любомир Георгиев.

Той посочи, че основното послание е София до 2050 г. да бъде компактен, многообразен, адаптивен и управляващ умело ресурсите си град и включващ гражданите в него. Той се надява визията да бъде приета от СОС.

Работи се върху заданието за промяна в Общия устройствен план и Георгиев се надява всичко да приключи до края на годината.

Главният архитект Здравко Здравков коментира, че зад всяка една от целите в документа седят конкретни мерки – да се промени Общият план, за да се създаде по-добра среда за живот не само в кварталите, но и да се променят моделите на придвижване в целия град.

София се трансформира в един индустриален град, в град на автомобилите, който трябва да се превърне в град на хората. Трайна е тенденцията в начина на планиране на хората, с което трябва да накараме обществото да слезе от автомобилите, настоя архитект Здравков.

Градът е на всички ни и трябва да се обединим около приемането на визията, която да послужи за изменението на Общия устройствен план, каза още главният архитект. Той посочи, че стъпка по стъпка изчистваме града и се премахват незаконните рекламни елементи.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са…

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Атанас Атанасов: ДАНС трябваше да разплете „Боташ“, а не някаква комисия (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=JMUOZXD_4AY Съпредседателят на ПП-ДБ и лидер на Демократи за силна...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

ЕК прие плана за Украйна, позволяващ до 50 милиарда евро подкрепа

Европейската комисия (ЕК) прие предложение за решение за изпълнение...

Три варианта след изборите чертае Димитър Ганев

Ако на сцената няма нов политически субект, който да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img