Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Фандъкова иска промени, за да спре „ремонт на ремонта“

Кмеът на София – Йорданка Фандъкова, снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

Застраховка за качеството на работа на проектанти, строители и надзорници, обвързана със стойността на всеки обект, който се изпълнява с публични средства – това е една от законодателните промени, които предлага столичният кмет Йорданка Фандъкова. Целта е да се сложи край на практиката „ремонт на ремонта“.

Кметът и главният архитект на София Здравко Здравков представиха промени в Закона за устройството на територията.

Разработихме предложенията с екипа на главния архитект на София арх. Здравков и с общинския съветник адв. Георги Георгиев. Целта на промените е по-голям контрол върху работата на проектанти, строителни и надзорни фирми, с ясни отговорности на всеки от тях, които да защитават инвестираните публични средства, обясни Фандъкова.

Предлагаме и въвеждане на солидарна отговорност, с което да спре прехвърлянето на отговорността за възникнали дефекти между участниците в строителния процес и по-добра защита на обществения интерес, допълни тя. Третата промяна е за гаранциите след завършване на обекта – при възникнал дефект, гаранционният срок да се спира до отстраняването му, след което да се възстановява отново.

Изменения в Закон за устройство на територията, както следва:

Предложенията са за промени в следните нормативни актове:

Въвеждане на солидарна отговорност, която да се носи от участниците в строителството – строителят, проектантът, консултантът, физическото лице, упражняващо технически контрол за част „Конструктивна“, техническият ръководител и доставчикът на машини, съоръжения и технологично оборудване при проявили се скрити дефекти след приемане и въвеждане в експлоатация на обекта; Носене на отговорност от лицето, упражняващо строителен надзор по отношение на своевременното установяване на наличието на явни дефекти при извършване на проверка относно спазване на изискванията към строежите към момента на съставяне на актове и протоколи за приемане или установяване на извършените работи; Въвеждане на задължителна допълнителна застраховка, която да се сключва между публичния възложител и останалите участници в строителството и ще покрива отговорността от неизпълнение на сключения договор за конкретен обект, както и имуществените вреди върху строежа, материалите, строителната механизация и оборудването на строителната площадка, настъпили през срока на строителството, независимо чия собственост са те и от кого са заплатени;

Изменения в Наредба № 2 от 31 юли 2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти, както следва:

Установяване на специален ред и процедура за реализиране на отговорността за скрити дефекти;
Уреждане на основание за спиране на гаранционните срокове за времето на отстраняване на дефекта и възобновяването им след приемането на работата.

Изменения в Наредбата за условията и реда за задължително застраховане в проектирането и строителството

Уреждане на минималното застрахователно покритие на допълнителната задължителна застраховка, сключвана между публичния възложител и останалите участници в строителството; Определяне на минималните застрахователни суми за всеки конкретен участник в строителството, съобразно прогнозната стойност на съответния обект; Въвеждане на задължение за удължаване на валидността на допълнителната застраховка до изтичане на най-дългия гаранционен срок за съответния обект.архитекти

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Транспортното министерство договаря пряко купуването на 35 влака по ПВУ

Защото подадените оферти не отговарят на изискванията

The Economist: Увелчават се шансовете руските активи да „плащат“ за война в Украйна

След като Русия унищожи Триполската електроцентрала на 11 април, Украйна...

Британските консерватори отстраниха депутат за злоупотреби със средства

Това е пореден удар за закъсалата Консервативна партия

Отменен полет блокира 120 българи са на летището в Дубай

Отменен полет заради извънредната ситуация след поройните валежи е блокирал 120...

Машини и работници неуморно рушат незаконния хотел на Вълка

В акцията участва и фирмата на Румен Гайтански

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Хамас“ отхвърля предложението за примирие с Израел

Според израелската разузнавателна агенция "Мосад"

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Над 37 хил. души са обявени за безследно изчезнали в Украйна

Обединеният регистър на безследно изчезналите при особени обстоятелства хора...

Иран привика посланиците на Великобритания, Франция и Германия

Министерството на външните работи на Иран привика в неделя...

Русия плаши Финландия с последствия при транзит на ядрени оръжия

Финландия ще се изправи напълно срещу военно-политическите контрамерки на Русия, ако...

Удължава се забраната за износ на инсулин с още месец

Удължава се забраната за износ на инсулин с още...

Младеж е в ареста за домашно насилие над 17-годишното си гадже в Горна Оряховица

20-годишен младеж е арестуван в Горна Оряховица за причиняване...

Русия се надява обстрелът срещу Запорожката АЕЦ да спре

Постоянният представител на Руската федерация към международните организации във...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img