„Европейският център за транспортни политики“ призова за нормализиране на отношенията в строителния бранш

Те подкрепят исканията на протестиращите и също настояват за оставката на служебния министър на МРРБ арх. Виолета Комитова

Прочитания 1877
0 0
Снимка: BTA / Информационна агенция News24sofia.eu

Протестът на строителните фирми в Триъгълника на властта и блокирането на част от града стана причина „Европейският център за транспортни политики“ да излезе с декларация. Те изразяват принципната си подкрепа относно необходимостта от нормализиране на отношенията в сектор „Пътно строителство“, но се обявиха против ограничаването на свободното придвижване на хората.

Ние оценяваме колко са важни развитието и поддръжката на пътната инфраструктура като основа за силен икономически растеж. В същото време качествените и безопасни пътища са фундаментът, от който се нуждае Република България като страна с най-високи нива на пътно транспортен травматизъм в ЕС. Многократно сме отстоявали нашата принципна позиция, че не бива да се прави компромис с качеството и материалите, които се влагат в транспортните инфраструктурни обекти“, се казва в декларацията.

В същото време от центъра коментират, че са наясно, че в сектора има както недобросъвестни, така и много коректни изпълнители, и се противопоставят на това те да бъдат поставяни под общ знаменател.

За съжаление в последните шест месеца фирмите, осигуряващи поддръжката и изграждането на транспортната инфраструктура, са поставени в изключително тежка ситуация. Редица предприятия дори са изправени пред сериозния риск от фалит. Това застрашава икономическата стабилност в цели региони и ще изправи много български семейства пред трудната ситуация тази зима да са в тежък недоимък“, коментират още в позицията си и добавят, че от друга страна липсата на адекватна поддръжка сериозно застрашава сигурността на нашите граждани по пътищата.

Изоставането на изграждането на стратегическите обекти ще изправи България пред невъзможност да изпълнява основното си задължение като страна член на ЕС, а именно да изгради инфраструктура, по която да се придвижват свободно и безопасно хора, стоки, услуги и капитали. ЕЦТП настоява за нормализиране на отношенията в сектора, за изплащането на дължимите суми там, където те наистина се дължат, и то в спешен порядък, за да се гарантира на българските граждани, че няма да останат без работа на прага на зимата“, настояват оттам.

Те настояват за оставката на служебния министър на МРРБ Виолета Комитова. Според тях нейните действия и бездействия са довели сектор „Пътища“ до ситуация, при която България не може да изпълнява задълженията си като страна членка на ЕС.

/източник: newsone.bg

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Таня Манолова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Митничари откриха над половин милион евро на ГКПП „Ферибот Оряхово“

Митничари откриха 529 000 недекларирани евро при проверка на товарен автомобил в района на ГКПП „Ферибот Оряхово“. Това съобщи Агенция „Митници“. Случаят е от вчера. Служителите са спрели камиона, който бил с турска регистрация и е пътувал от Германия за Турция. При проверка във фабрични кухини в арматурното табло на шофьорската […]