Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Европарламентът обсъжда „българския“ списък „Магнитски“

Снимка: архив EPA/News24sofia.eu

Три месеца след излизането на спорния и пораждащ много въпроси „списък към списъка“, казусът със санкционираните българи по закона „Магнитски“ ще бъде обсъждан днес в пленарната зала на Европарламента в Страсбург.

Първи сезираха европейските институции братята Цветомир и Боян Найденови и техният баща Стефан Найденов за извършени нередности и неясните критерии, по които е структуриран списъкът. Според представените от тях документи, вписването им в „българския“ списък е неправомерно, защото те са с доказано прекратено партньорство с едно от лицата, санкционирани по закона „Магнитски“ – Васил Божков. Нещо повече, Найденови стоят в основата на разкриването на серия данъчни измами на собственика на „Националната лотария“, довели до ощетяването на държавата с почти 700 милиона лева. Това тяхно действие даде началото на множество разкрития за извършени престъпления от Божков, за които в последствие бяха заведени дела, пишат от групата на „Ефбет“.

Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи, е инициирал въпроси относно списъка с искане за устен отговор до ЕК. Във въпросите депутатите подчертават, че наложените санкции повдигат въпроси за подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Европейската комисия проявява сериозно любопитство как е съставен т.нар. български списък „Магнитски“, в който попадат 54, свързани със санкционираните лица. Така например и до днес остават неясни критериите за включване на хора в списъка. Липсва обратна връзка от съставителите на списъка по казуса „Найденови“, за които към настоящия момент не съществува основание за попадането им в него. Притеснение буди и начинът, по който дружеството „ИНТРАЛОТ“ АД (INTRALOT S.A.) – чуждестранно юридическо лице, регистрирано на територията на Република Гърция, което близо 18 години имаше взаимоотношения с обвиняемия Васил Крумов Божков и свързаните с него дружества с участие в капитала от 49%, беше изключено от списъка в рамките на 6 дни от излизането му без ясна аргументация.

На фона на това действие остава необясним двойният стандарт по отношение на разширения списък, в който продължават да стоят имената на Найденови, които са с прекратено съдружие с Божков една година преди „Интралот“ и са предоставили всички необходими документи за липса на всякаква свързаност.

Буди недоумение и фактът, че този списък, който съдържа общо 97 броя свързани юридически лица и едва 21 броя физически лица, не включва действащи партньори и съдружници на Васил Крумов Божков, каквито са съпругата му Елена Любомирова Динева, сестра му Иванка Крумова Баева, неговият син Антон Василев Божков и много други.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев чака НС, а Росен Желязков се забърза към избори

Народното събрание следва да постанови акт по указа на...

Румен Радев ускорява служебния кабинет (СНИМКИ/ВИДЕО)

Президентът Румен Радев връчи третия и последен проучвателен мандат...

ТЕЦ „Бобов дол“ пак спря работа

ТЕЦ "Бобов дол" отново спря работа, съобщава БНР. Припомняме, че централата не...

Фалшив сайт набира французи за войната в Украйна

Френските власти разкриха фалшив уебсайт за набиране на френски...

Спряха неизправен автомобил на шофьор от Етрополе със системни нарушения

32-годишен жител на Етрополе със системни нарушения беше привикан...

Повторното явяване на матура да бъде платено, предлагат от МОН

Министерството на образованието предлага повторното явяване на матурата да...

Пламен Киров: Има възможност за блокаж на новата Конституция

Има теоретична вероятност всички от списъка за служебни министър-председатели...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img