Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Евролидерите изразиха оптимизъм преди разговорите за бюджета на ЕС (ОБНОВЕНА)

Снимка/източник: EPA/БГНЕС

Евролидерите изразиха оптимизъм, че могат да се договорят за дългогодишния бюджет на Европейския съюз, съобщава „Политико“.

Полша и Унгария блокират бюджет от 1,8 трилиона евро, тъй като са против клауза, която обвързва парите със спазване върховенството на закона.

Унгарският премиер Виктор Орбан коментира пред журналисти преди срещата, че днешната среща на върха „ще бъде важна„.

Той добави, че след седмици на дискусии „ние сме на една крачка от постигане на консенсус“ за бюджета и финансовия пакет за икономическо възстановяване от коронавируса.

Лидерите са „много, много близо“ до постигане на добро споразумение „за единството на ЕС„, отбеляза Орбан и добави:

Днес ние се борим за единството на нашия общ континент.

Унгарският лидер подчерта още, че „по-важното“ е, че „ние се борим за победата на благоразумието„.

Докато държавите се борят с пандемията и икономическите последици, „ние трябва да се държим разумно и да намерим път към надеждни подходи“ за осигуряване на помощ на хората в нужда, смята Орбан.

Така че днес има добри надежди, смята той.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви от своя страна, че ЕС трябва да приеме бюджета и финансовия пакет за възстановяване, но също изисква „определени правни решения„.

Според него ЕС трябва да избегне „произволно и политически мотивирано решение“ по отношение обвързването на върховенството на закона с евробюджета.

Моравецки обясни, че постигнатите компромисни заключения между Полша, Унгария и германското европредседателство определят „демаркационната линия“ между бюджетния контрол, регулациите за борба с измамите и корупцията от една страна и регулациите за върховенството на закона от друга.

Смесването на двете създава много опасна ситуация, където политически мотивирани условия могат да стоят зад механизма, атакувайки всяка една страна. Днес ние се страхуваме, че може да бъдем атакувани по неоправдан начин, но разбира се в бъдеще всяка една страна може да бъде атакувана. И за да се избегне тази несигурност и двусмисленост, ние трябва да работим върху заключенията, тези заключения са предпоставка процесът да продължи, обясни Моравецки.

Вчера полският вицепремиер Ярослав Говин съобщи, че Полша, Унгария и Германия са постигнали споразумение за евробюджета.

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че тя и екипът й работят „много здраво“ през последните дни за разрешаване на различията за бюджета.

Според нея споразумение за бюджета ще бъде „много важен сигнал„.

Тя поясни, че работят за намиране на решение относно притесненията на Унгария и Полша паралелно със запазване механизма за върховенството на закона, съгласуван от ЕС.

Ще видим днес дали може да постигнем единодушие в Европейския съвет. Разбира се, би било много важен сигнал за способността на ЕС да реагира, ако ние успеем да постигнем този важен резултат, каза Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон смята, че са близо до постигане на компромис за бюджета.

Постигнат е компромис (за европейския бюджет) и ние се надяваме да финализираме този компромис през следващите часове, коментира той.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви от своя страна, че през последните дни по време на подготовката на срещата на върха е постигнат голям напредък. Той се надява евролидерите да постигнат споразумение днес следобед.

Би било много важно и много силен сигнал към останалия свят, но също и към нашите европейски граждани, смята той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е радостна, че на масата за преговори има компромисно предложение за излизане от безизходицата за евробюджета и механизма за върховенството на закона.

Италианският премиер Джузепе Конте също изрази оптимизъм, че евролидерите могат да се споразумеят за евробюджета.

Уверен съм, че можем да преодолеем ветото на Полша и Унгария, каза той и добави, че през последните часове има сигнали за сближаване.

По време на двудневната среща на върха в Брюксел евролидерите ще обсъдят евробюджета, Брекзит, климата, Турция, координиране разпределението на ваксините срещу коронавируса и други теми.

В средата на годината след повече от две години преговори и пандемия евролидерите договориха рамката за разходите през следващите седем години.

Многогодишната финансова рамка (2021-2027) ще бъде 1,074 трилиона евро и към нея ще бъде прикрепен фонд за възстановяване на ЕС от пандемията от коронавирус в размер на 750 милиарда евро. Според плана за първи път в историята на Общността държавите ще вземат общ заем от финансовите пазари.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

Даниел Митов се отказва от Външно министерство (ОБНОВЕНА)

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

САЩ предупредиха Иран да не повтаря ударите срещу Израел (ОБНОВЕНА)

САЩ предупредиха, че Иран ще бъде държан отговорен, ако...

Съдът остави в ареста двама задържани за имотни измами в Русе

Окръжният съд в Русе в четвъртък остави за постоянно в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img