Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Евродепутите от ГЕРБ, СДС, ВМРО с позиция: Македония да спре да фалшифицира историята

Българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП, СДС/ЕНП и ВМРО/ЕКР твърдо подкрепят европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително и на Република Северна Македония, но при изпълнение на договореностите. Това се казва в декларация от евродепутатите ни от тези политически сили.

Те изтъкват, че въпреки желанието за евроинтерграция виждат систематично нарушаване на договора от страна на Република Северна Македония.

Убедени сме, че присъединяването към ЕС е най-ефективният инструмент за преодоляване на разделението от миналото и историческо помирение, пишат евродепутатите от тези групи.

Припомняме, че евродепутатът Илхан Кючук, излъчен от партия ДПС/АЛДЕ заедно с евродепутати от други държави смятат, че България трябва да отвори широко вратата пред еврочленството на Македония, въпреки явните кражби на история, език на омразата и неспазване на Договора за добросъседство.

Ние винаги сме подкрепяли и продължаваме да подкрепяме европейското бъдеще на нашите най-близки съседи от Република Северна Македония, пишат евродепутатите ни от ГЕРБ, СДС, ВМРО.

В заключенията на Съвета на ЕС относно разширяването от март тази година се припомня, че е важно да се постигнат осезаеми резултати и да се прилага добросъвестно Договорът за добросъседски отношения с България, изтъкват те и припомнят, че не виждат напредък в изпълнението на това основополагащо споразумение.

България изпълнява своите задължения и ангажименти, но в същото време виждаме систематично нарушаване на договора от страна на Република Северна Македония, се казва в декларацията.

Евродепутатите дават пример с последните изказвания на македонския премиер Зоран Заев, който интерпретира общата история като „преплетена“ и „мултиперспективна„. Това е явно противоречие с разпоредбите на двустранното споразумение, коментират евродепутатите. Те призовават Република Северна Македония да навакса забавянето, за да могат преговорите да започнат в най-скоро време.

В основата на създаването на ЕС е идеята за преодоляване на враждата и противопоставянето между европейските държави, пише в позицията на европредставителите ни.

Те настояват за спиране на пропагандата от миналото и начало на обективното и основаващо се на научни доказателства преподаване на историята на младите поколения, както е записано в договора между двете страни.

Съвременните реалности са факт, но те не могат да бъдат аргумент за продължаване на фалшификацията на историята и омразата към съседите. Историята трябва да ни обединява, а не да ни разделя. Нашата подадена ръка остава в името на общото ни европейско бъдеще и просперитета на нашите граждани, пишат българските евродепутати.

Припомняме, че на 17 ноември 202 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония – подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Днес трябваше да бъде заседанието на Съвета по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, но то бе отменено.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново. Страната ни наложи вето заради двустранни проблеми.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска да продължи преговорите със София.

В същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае (някакво – б.р.) македонско малцинство.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Росен Желязков спира микрофона на депутатите (ДОКУМЕНТ)

Пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и...

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран...

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

Съединените щати обявиха нови санкции срещу Иран, съобщава "Ройтерс". Те...

С нови 80 автомобила обновяват изцяло автопарка на ДАИ

Автопаркът на ИА "Автомобилна администрация" е изцяло обновен с...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китай призовава към спокойствие в Близкия изток (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y В изявление Външното министерство на Китай заяви, че е...

На шабат „Хизбула“ атакува с „Катюши“ Северен Израел

Ливанското шиитско движение "Хизбула" нанесе удар по Северен Израел,...

Земеделци питат има ли риск за изплащането на украинската помощ

От Българската аграрна камара питат има ли риск за...

Двама мъже ошамариха 13-годишен в училище в Русе

Двама мъже са влезли в кабинет на ОУ "Олимпи...

60 кг кокаин за 2 млн. евро е задържан от бреговата охрана в Гърция

Корабът, на който е бил камионът, е идвал от Италия

Иран сочи за предварително предупреждение за нападението в събота, САЩ отрича

Иран е уведомил съседните държави и съюзника на Израел,...

ЕС осъжда ударите на Иран срещу Израел (ВИДЕО)

Брюксел призовава да се избягва ескалация

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img