ЕС ще предложи таван на цените на руския газ (ОБНОВЕНА)

Екип на News24sofia.eu
Views 14292
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Изправени сме пред извънредна ситуация, тъй като Русия е ненадежден доставчик и манипулира нашите енергийни пазари. Нашето единство и солидарност ще гарантират, че ще надделеем. Това заяви днес председателят на Европейскта комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя посочи, че влиянието на Русия върху предлагането на енергия е било отслабено чрез намаляване на търсенето, което е позволило общите запаси в хранилищата на газ на ЕС да достигнат 82%. Благодарение на диверсификацията са били увеличени доставките на втечнен природен газ (LNG) или газ по тръбопроводи от САЩ, Норвегия, Алжир, Азербайджан и други.

Фон дер Лайен изтъкна, че в момента Норвегия доставя повече газ на ЕС, отколкото Русия. Правят се и огромни инвестиции в местни възобновяеми енергийни източници чрез инициативата RePowerEU.

Виждаме обаче също така, че манипулирането на пазарите на газ оказва въздействие върху пазара на електроенергия. Изправени сме пред астрономически цени на електроенергията за домакинствата и предприятията и пред огромна нестабилност на пазара. Ето защо ще предложим набор от незабавни мерки, които ще защитят уязвимите потребители и предприятия и ще им помогнат да се адаптират„, допълни тя.

Първо, „Интелигентни спестявания на електроенергия“. Това, което се промени е, че световните енергийни доставки са оскъдни. Налага се интелигентно намаляване на търсенето. Нуждаем се от стратегия за изравняване на пиковете в потреблението, които влияят на цената на електроенергията, отбеляза председателят на ЕК.

Тя посочи, че Комисията ще предложи задължителна цел за намаляване на потреблението на електроенергия в пиковите часове.

Ще бъде предложен и таван на приходите на дружествата с ниски разходи, произвеждащи електроенергия. Нисковъглеродните енергийни източници генерират неочаквани приходи, които не отразяват производствените им разходи. Сега е време потребителите да се възползват от ниските разходи за нисковъглеродни енергийни източници, като например възобновяемите енергийни източници. Затова ще предложим тези неочаквани печалби да бъдат пренасочени, за да се помогне на уязвимите хора и предприятия да се адаптират, заяви Фон дер Лайен.

По нейни думи същото трябва да се отнася и за неочаквани печалби на дружествата, работещи с изкопаеми горива. Тя подчерта, че всички енергийни източници трябва да помогнат за справяне с кризата. Държавите членки следва да инвестират тези приходи в подкрепа на уязвимите домакинства и да инвестират в чисти собствени енергийни източници.

Фон дер Лайен е категорична, че предприятията за енергийни услуги трябва да бъдат подкрепяни, за да се справят с нестабилността на пазарите.

Понастоящем от тях се изисква да предоставят неочаквано големи по размер средства, което застрашава техния капацитет за търговия и стабилността на бъдещите пазари. По този начин ще помогнем за улесняване на подкрепата за ликвидността от страна на държавите членки за енергийните дружества. Ще актуализираме временната си рамка, за да дадем възможност за бързо предоставяне на държавни гаранции„, поясни тя.

На последно място шефът на ЕК посочи, че ще бъде предложена горна граница на цената за руския газ.

„Целта тук е много ясна. Трябва да намалим приходите на Русия, които Путин използва за финансиране на тази жестока война срещу Украйна“, настоя тя.

Фон дер Лайен заяви, че и сега се забелязва резултат – в началото на войната руският тръбопроводен газ е бил 40% от целия внесен газ, докато днес той намалява до едва 9% от вноса на ЕС.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Държавата се заема ударно с последствията от наводненията

На шестия ден държавата изпраща консерви и вода