Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЕС провежда извънредно заседание за доставките на газ

Министрите на енергетиката на ЕС провеждат извънредна среща в опит да договорят мерки за намаляване на зависимостта от руския газ, информира Руската служба на Би Би Си.

Миналата седмица Европейската комисия предложи страните-членки на ЕС да намалят потреблението си на газ с 15% от август до март следващата година. Очаква се министрите да одобрят плана на днешното си заседание.

Проектоспоразумението предвижда доброволни стъпки от страните-членки на блока за намаляване на потреблението на газ.

Кореспондентите на световните агенции съобщават, че споразумението е близо до подписване, въпреки че преговарящите от някои страни се опитват да уредят изключения за себе си или да създадат вратички в споразумението, за да избегнат договореното намаление от 15%.

Както съобщава Sky News, това поражда опасения, че окончателното споразумение може да не е толкова амбициозно, че да изпълни заявената цел за спестяване на 45 милиарда кубически метра газ. Според изчисленията този обем е необходим на Европа, за да може спокойно да преживее прогнозираната от синоптиците по-студена от обичайното зима, ако Русия спре доставките на газ за Европа.

На 25 юли руските медии съобщиха, че „Газпром“ възнамерява да изключи още една турбина на Siemens в компресорната станция „Портовая“ (това е част от главния газопровод „Северен поток“ от Русия за Европа). Компанията обясни това с необходимостта от ремонт на турбината.

Чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела заяви, че лично Владимир Путин стои зад плановете на „Газпром“ да намали доставките на газ за Европа.

„Не знаем колко студено ще бъде през зимата, но със сигурност знаем, че Путин ще продължи да играе мръсните си игри, мамейки и изнудвайки ни с доставките на газ. Това е нещото, за което трябва да подготвим нашите домакинства и икономики, “ каза той.

В понеделник германският вицеканцлер, министър на икономиката и опазването на климата Роберт Хабек предупреди за сериозността на ситуацията с енергийните доставки в страната на фона на по-нататъшното намаляване на доставките на газ от Русия.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са…

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Инвитро клиниките на вниманието на Медицински надзор

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започва спешна проверка по случай...

ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ

Мартин Димитров иска договорът да се предоговори

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

Стефан Тафров е водещият кандидат на „Да, България“ за евроизборите

Дипломатът Стефан Тафров е водещият кандидат на "Да, България"...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img