Ердоган пристигна сред разрушенията в Южна Турция

Views 49780
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Южна Турция, за да се запознае от първо лице с разрушенията, причинени от мощното земетресение, ударило страната.

Посещението му идва на фона на нарастващия гняв сред местните хора заради бавната според тях реакция на правителството във връзка със спасителните усилия и оказването на хуманитарна помощ.

Общият потвърден брой на жертвите от земетресението, което в понеделник разтърси част от Южна Турция и съседна Сирия, нарасна до над 11 000 души.

Скокът в броя на смъртните случаи се очакваше, тъй като стотиците срутени сгради в много градове се превърнаха в гробници за хората, които спяха в домовете си, когато земетресението ги връхлетя рано сутринта.

Семейства в Южна Турция и Сирия прекараха втора поредна нощ, изложени на смразяващия студ, докато претоварените спасители се опитваха да извадят хората из под развалините.

Мнозина в турската бедствена зона пренощуваха в колите си или по улиците, завити с одеяла, тъй като се страхуваха да се върнат в сградите, разтърсени от земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер – най-смъртоносният трус в Турция от 1999 г. насам – и от второ силно земетресение часове по-късно.

Къде са палатките, къде са камионите с храна?“, запита 64-годишната Мелек в Антакия, която посочи, че не е видяла никакви спасителни екипи.

Тук не виждаме да се раздава храна, за разлика от предишни бедствия у нас. Оцеляхме от земетресението, но ще умрем тук от глад или студ„.

Броят на жертвите в Турция надхвърли 8500 души. В Сирия, вече опустошена от 11 години война, потвърдените жертви се покачиха до над 2500 за една нощ, според сирийското правителство и спасителната служба, действаща в контролирания от бунтовниците северозапад.

Контакти и информация за автора:

Мурат Бекмезджи специален пратеник на NEWS24sofia.eu в Турция

Мурат Бекмезджи е специалният пратеник (кореспондент) на Информационна агенция News24sofia.eu в Турция. Той е роден през 1998 година в град Измир, Турция. От 2001 година живее в Разград заедно с майка си и бащата си, които имат двойно гражданство както и самия той българско и турско. За себе си казва, че обича работата си като фотограф и оператор. През последните две години редовно снимка фотосесии както и сватби. Присъединява се към екипът на ИА News24sofia.eu през 2022 година като автор в онлайн изданието ни.
author
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Осъдиха условно бивш шеф на КАТ-Пловдив за взимане на подкуп

Пловдивският окръжен съд осъди бившият началник група в КАТ-Пловдив Матей Матов за вземане на подкуп и четири други престъпления, съобщава БНР. Присъдата от 2 години и 4 месеца затвор е условна, с тригодишен изпитателен срок. Бившият полицай се признал за виновен по всички обвиненията и по реда на съкратеното производство […]