Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ердоган отново критикува Байдън за думите за арменския геноцид

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува президента на САЩ Джо Байдън за това, че отново е определил смъртта на 1,5 млн. арменци от силите на Османската империя като „геноцид“, като заяви, че изявлението на американския лидер е „основано на лъжи и невярна информация„, съобщи АП.

В телевизионно обръщение след заседание на кабинета Ердоган предизвика Байдън да „научи историята“, свързана с арменците, настоя, че подобни изявления „провокират враждебност“ между турския и арменския народ и заяви, че арменският народ ще пострада най-много от „лицемерието“.

Широко разпространено е мнението на историците, че кланетата, депортациите и маршовете на силите, започнали през 1915 г. в Османска Турция, са геноцид. Турция категорично отхвърля този етикет, признавайки, че много хора са загинали през тази епоха, но настоявайки, че броят на жертвите е завишен, че смъртните случаи са резултат от граждански вълнения и че османски мюсюлмани също са загинали.

В неделя Байдън направи изявление, с което отбеляза 107-ата годишнина от началото на „арменския геноцид“.

Президентът на САЩ за първи път използва термина „геноцид“ по време на миналогодишната годишнина, изпълнявайки обещание от предизборната кампания. Предишните президенти избягваха тази дума в продължение на десетилетия от опасения, че Турция като член на НАТО може да се обиди.

„Изявленията, свързани с арменските претенции … нямат никакво значение за нас“, заяви Ердоган. „Така виждаме изявлението на американския президент и дори не смятаме, че си струва да се спираме на него, защото всичко това се основава на лъжи и невярна информация.“

Следва пълното изявление на Байдън, публикувано в неделя:

„На 24 април 1915 г. османските власти арестуват арменски интелектуалци и обществени лидери в Константинопол. Така започва арменският геноцид – едно от най-тежките масови зверства на XX век. Днес си спомняме за един милион и половина арменци, които са били депортирани, избити или откарани в поход към смъртта в рамките на кампанията за изтребление, и скърбим за трагичната загуба на толкова много животи.

Докато размишляваме върху арменския геноцид, ние подновяваме обещанието си да останем бдителни срещу разрушителното влияние на омразата във всичките ѝ форми. Поемаме отново ангажимент да говорим открито и да спрем жестокостите, които оставят трайни белези по света. И докато скърбим за изгубеното по време на Медс Егерн, нека удвоим усилията си за изцеление и изграждане на по-добър и по-мирен свят, какъвто желаем за нашите деца. Свят, в който се зачитат правата на човека, в който злините на фанатизма и нетолерантността не бележат ежедневието ни и в който хората навсякъде са свободни да водят живота си в условия на достойнство и сигурност.

Това е също така момент да се замислим за силата и устойчивостта на арменския народ. След като е преживял геноцид, арменският народ е бил решен да възстанови своята общност и култура, толкова често в нови домове и нови земи, включително в Съединените щати. Американците от арменски произход са важна част от структурата на Съединените щати. Те правят нацията ни по-силна и по-динамична, дори и да продължават да носят със себе си трагичното знание за преживяното от предците им. Ние признаваме тяхната болка и почитаме тяхната история.

Днес, 107 години по-късно, американският народ продължава да почита всички арменци, загинали по време на геноцида.“

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Дрегер показа фалшиви промили алкохол на водач в област Велико Търново

Задържаха водач на товарен автомобил за шофиране в нетрезво...

Германия арестува двама мъже, готвели военен саботаж от името на Русия

Със заповед на федералния главен прокурор на Германия Йенс...

Иран съжалява за санкциите на ЕС – трябвало да са срещу Израел

Санкциите на Европейския съюз, обявени след нападението на Иран...

Главчев и впечатленията му от Европейския съвет в Брюксел

Преди да започне заседанието на Министерски съвет служебният премиер...

Калин Стоянов още се надява на Шенген по суша до края на 2024 г.

Засилват външните граници със служители на Фронтекс

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img