Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ердоган лети до Сочи за среща с Путин

Руският президент Владимир Путин ще се срещне в петък в Сочи с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който е на еднодневно посещение в Русия, съобщи „ИНтерфакс“.

По-рано Кремъл съобщи, че в дневния ред на разговорите на Путин и Ердоган ще бъдат включени регионални въпроси като ситуацията около Украйна и Сирия, темата за двустранното икономическо сътрудничество, включително енергийни проекти, и военно-техническото сътрудничество.

Разговорите ще се съсредоточат върху двустранното сътрудничество – това е преди всичко икономиката, както и върху обсъждането на регионалните проблеми – това включва Сирия и Украйна„, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери тази седмица.

Той добави, че срещата между двамата президенти ще бъде добра възможност да се „сравнят бележките“ относно ефективността на механизма за извозване на зърно от украинските пристанища.

Той заяви, че „ще се разменят мнения за това как е преминало първото пътуване със зърно от Одеса„.

На 22 юли в Истанбул бяха подписани документи за създаване на коридор в Черно море за износ на украинско зърно. В същото време ООН се ангажира да уреди със САЩ и ЕС въпросите, свързани с ограниченията върху износа на руско зърно в чужбина.

Освен това Кремъл не изключва възможността Путин и Ердоган да повдигнат темата за двустранното военно и техническо сътрудничество. Говорител на руския президент заяви, че темата за военнотехническото сътрудничество е била повдигана при всички неотдавнашни контакти между Путин и Ердоган.

Като правило на почти всяка среща се обсъждат различни аспекти (на военнотехническото сътрудничество). Така че – да, темата за ВТС със сигурност ще бъде обсъдена и в Сочи„, каза официалният представител на Кремъл, коментирайки съобщенията в чуждестранни медии за интереса на Русия към сътрудничество с турския производител на дронове Bayraktar.

Кремъл също така очаква карабахският конфликт, който се изостри през последните дни, да бъде включен в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Турция. „Не е изключено президентите да обменят мнения по тази ескалация„, каза Песков.

Той добави: „Наблюдаваме много внимателно, естествено сме загрижени за изострянето на ситуацията (около Нагорни Карабах – ИФ), призоваваме страните към сдържаност.“

Ситуацията около Нагорни Карабах се изостри тази седмица, когато на линията на съприкосновение в зоната на карабахския конфликт избухнаха сблъсъци, довели до жертви и от двете страни.

Според пресслужбата на руския президент Путин и Ердоган ще разговарят за двустранното сътрудничество, включително за перспективите за засилване на търговско-икономическите връзки и за напредъка на съвместните стратегически проекти в енергийния сектор.

Измина по-малко от половин месец от последната среща между президентите на Русия и Турция. На 19 юли двамата участваха в т.нар. среща на върха на тройката от Астана по въпросите на Сирия, в рамките на която проведоха и двустранна среща.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Училища и колежи затвориха заради високите температури в Бангладеш

Високите температури принудиха властите в Бангладеш да затворят училищата...

Борисов честити на „Възраждане“ сглобката с ПП-ДБ

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви...

Гръцки военен кораб прeхвана два дрона на хусите в Червено море

Гръцки военен кораб служещ във военноморската мисия на Европейския...

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков? (СНИМКИ)

Парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи подписките...

Китай приютява кораб, свързан с оръжейни трансфери на КНДР и Русия

Китай осигурява акостиране на санкциониран от САЩ руски товарен...

Кулоарно напрежение и пленарни сръдни за оставката на Росен Желязков

Няма кворум за днешното заседание на Народното събрание (НС)....

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Доматите и краставиците поевтиняват, яйцата и плодовете поскъпват

За поредна седмица се отчита спад на цените на повечето...

Тръмп отмени митинг заради „много лошо време“

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп отложи митинга...

Лондон чу ООН за бежанците, но праща нелегалните в Руанда

Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли във вторник...

Канарските острови казаха „не“ на масовия туризъм

Хиляди хора излязоха на протест в Тенерифе с искане испанският...

Русия защитава петролните си съоръжения с мрежи против дронове

Предвижда се и инсталиране на ракетни комплекси

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img