Ердоган лети до Сочи за среща с Путин

News24sofia.eu

Разговори между президентите на Русия и Турция

Views 17392
0 0

Руският президент Владимир Путин ще се срещне в петък в Сочи с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който е на еднодневно посещение в Русия, съобщи „ИНтерфакс“.

По-рано Кремъл съобщи, че в дневния ред на разговорите на Путин и Ердоган ще бъдат включени регионални въпроси като ситуацията около Украйна и Сирия, темата за двустранното икономическо сътрудничество, включително енергийни проекти, и военно-техническото сътрудничество.

Разговорите ще се съсредоточат върху двустранното сътрудничество – това е преди всичко икономиката, както и върху обсъждането на регионалните проблеми – това включва Сирия и Украйна„, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери тази седмица.

Той добави, че срещата между двамата президенти ще бъде добра възможност да се „сравнят бележките“ относно ефективността на механизма за извозване на зърно от украинските пристанища.

Той заяви, че „ще се разменят мнения за това как е преминало първото пътуване със зърно от Одеса„.

На 22 юли в Истанбул бяха подписани документи за създаване на коридор в Черно море за износ на украинско зърно. В същото време ООН се ангажира да уреди със САЩ и ЕС въпросите, свързани с ограниченията върху износа на руско зърно в чужбина.

Освен това Кремъл не изключва възможността Путин и Ердоган да повдигнат темата за двустранното военно и техническо сътрудничество. Говорител на руския президент заяви, че темата за военнотехническото сътрудничество е била повдигана при всички неотдавнашни контакти между Путин и Ердоган.

Като правило на почти всяка среща се обсъждат различни аспекти (на военнотехническото сътрудничество). Така че – да, темата за ВТС със сигурност ще бъде обсъдена и в Сочи„, каза официалният представител на Кремъл, коментирайки съобщенията в чуждестранни медии за интереса на Русия към сътрудничество с турския производител на дронове Bayraktar.

Кремъл също така очаква карабахският конфликт, който се изостри през последните дни, да бъде включен в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Турция. „Не е изключено президентите да обменят мнения по тази ескалация„, каза Песков.

Той добави: „Наблюдаваме много внимателно, естествено сме загрижени за изострянето на ситуацията (около Нагорни Карабах – ИФ), призоваваме страните към сдържаност.“

Ситуацията около Нагорни Карабах се изостри тази седмица, когато на линията на съприкосновение в зоната на карабахския конфликт избухнаха сблъсъци, довели до жертви и от двете страни.

Според пресслужбата на руския президент Путин и Ердоган ще разговарят за двустранното сътрудничество, включително за перспективите за засилване на търговско-икономическите връзки и за напредъка на съвместните стратегически проекти в енергийния сектор.

Измина по-малко от половин месец от последната среща между президентите на Русия и Турция. На 19 юли двамата участваха в т.нар. среща на върха на тройката от Астана по въпросите на Сирия, в рамките на която проведоха и двустранна среща.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Путин знае как да навреди на Байдън

Те знаят колко много го искаме