Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ердоган иска по-добри отношения със САЩ

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в събота, че турското правителство се стреми да подобри сътрудничеството със Съединените щати, предаде „Ройтерс“.

По думите му, двете страни имат повече общи черти, отколкото различия. Турция иска да укрепи сътрудничеството чрез дългосрочна перспектива на базата на взаимна печалба.

Турция ще продължи да изпълнява своята роля по начин, достоен за съюзническите и стратегически партньорски връзки между двете страни, каза той, като призна, че двустранните отношения са били подложени на сериозно изпитание наскоро.

Ердоган е изразил интерес да поправи отношенията със САЩ, след като напрежението между страните беше повишено по време на администрацията на Тръмп. Отношенията между САЩ и Турция, и двете членки на НАТО, са обтегнати по няколко причини, сред които са и санкциите, които администрацията на бившия президент Тръмп наложи санкции на Турция през декември заради придобиването през 2019 г. на руската система за противоракетна отбрана С-400.

По-рано тази седмица, Ердоган настоя, че Вашингтон трябва да спре подкрепата си за кюрдските „терористи„, след като обвини САЩ, че стоят „зад кюрдските екстремисти, които убиха турските войници в Ирак„. „Не подкрепяхте ли терористите? Не подкрепяхте ли ПКК и YPG?“, попита Ердоган Белия дом по време на конгреса на неговата Партия на справедливостта и развитието, визирайки сирийските кюрдски сили YPG, известни още като „Отряди за народна защита„, които Анкара разглежда като разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

В началото на февруари, Турция отхвърли критиката на САЩ заради масовото задържане на студенти по време на протести и призова Вашингтон да не се меси във вътрешните ѝ дела.

Ердоган се закани, че правителството няма да позволи протестите да излязат извън контрол. Той нарече протестиращите „терористи“ и „ЛГБТ младежи„, които действат срещу „националните и духовни ценности“ на Турция. Държавният департамент на САЩ определи „риториката“ на турския лидер като недопустима и призова Турция да разреши протестите и „дори речта, която може да бъде намерена от някои за некомфортна„.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Димитър Главчев предупреди президента да не спъва решенията му (ВИДЕО)

Служебният премиер Димитър Главчев е готов на диалог, но...

ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ

Мартин Димитров иска договорът да се предоговори

Затвориха летище и болница в Индонезия заради вулкана Руанг

Отцепена е зона от 6 километра около вулкана

Спешната линия 911 е прекъснала в няколко щата

В няколко щата на САЩ имаше прекъсване на телефона...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Зеленски осъди атаката на Иран срещу Израел (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди в неделя атаката...

Турция неутрализирала 4 кюрдски бойци в Ирак

Турските сили за сигурност неутрализираха четирима бойци от Кюрдската работническа...

Удължава се забраната за износ на инсулин с още месец

Удължава се забраната за износ на инсулин с още...

Удължиха с 20 дни срока за обществено обсъждане на новия Закон за съдебната власт

Срокът за обществени консултации по проекта за нов Закон...

Арестуваха в Перник мъж, обявен за международно издирване

В Перник задържаха мъж, обявен за международно издирване. Това съобщиха...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img