ЕП одобри резолюцията за върховенството на закона в България

Резолюцията беше одобрена с 358 гласа „за“, 277 гласа „против“ и 56 гласа „въздържал се“. Във вота участваха 691 евродепутати

Views 41575
0 0

Европейският парламент одобри критичната резолюция за върховенството на закона в България, съобщават от „24 часа“.

Въпреки че документът не е правно обвързващ, се очаква заедно с първия по рода си доклад на ЕК по темата от миналата седмица да се вземе предвид в рамките на общия механизъм на ЕС за спазването на принципите на правовата държава.

Някои членки на EС настояват в него да се предвиди спиране на европейското финансиране, в случай че докаже, че в някоя от страните от Евросъюза има нарушение на тези принципи.

Резолюцията беше одобрена с 358 гласа „за“, 277 гласа „против“ и 56 гласа „въздържал се“. Във вота участваха 691 евродепутати.

Документът отчита значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на у нас. Той беше изготвен от Хуан Фернандо Лопес Агилар от групата на Социалистите и демократите (С&Д) и председател на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към ЕП.

Припомняме, по-рано днес Европейският парламент отхвърли внесените поправки за президента в резолюцията.

Още вчера пък текстът за Васил Божков, чийто случай се описваше без споменаване на името му и в който се твърдеше, че бизнесменът финансира продължаващите протести, беше оттеглен от вносителката – евродепутатката от Малта Роберта Мезоца.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петя Чолакова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Каналите от групата на News24 България с различна визия

С ново интро започват и репортажите ни от горещите точки в България и света