ЕП изпраща мисия у нас заради санкциите на САЩ

Прочитания 10770
0 0
Снимка: архив EPA

Европейският парламент ще изпрати представители у нас заради санкциите на САЩ, съобщава БНР.

В страната ни ще пристигне мисия на мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

Решението е било взето на заседание при закрити врата на групата.

Очаква се евродепутатите да дойдат в България през септември или октомври.

Изпращането на мисия е одобрено от представители на трите най-големи парламентарни групи – Европейската народна партия, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и „Обнови Европа“.

Искането е на социалистите и е от няколко месеца. Вчера обаче е било свикано специално заседание заради огласените санкции на САЩ срещу шестима българи за корупция.

Групата се състои от 14 членове на парламентарната комисия – по двама от всяка политическа група. Единственият български член в нея е Елена Йончева от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Припомняме, че санкциите налагат замразяване на всички американски активи на бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски, държавния служител Илко Желязков и беглеца – хазартен магнат Васил Божков. На Пеевски, Желязков и още трима бивши служители също е забранено да влизат в САЩ. Американското правителство обвини Пеевски в търговия с влияние и подкупи, а Желязков в това, че той действа като негов фронтмен за провеждане на схеми за подкуп. Пеевски отрече неправомерни действия и заплаши да предприеме съдебни действия заради санкциите на САЩ. Божков заяви, че решението за налагане на санкции игнорира собствения му статут на жертва на изнудване. Лидерите на български политически партии приветстваха санкциите преди предсрочни парламентарни избори на 11 юли, а лидерът на партията „Има такъв народ“ Слави Трифонов ги нарече „приятелски протегната ръка от партньор“. Бившият министър-председател Бойко Борисов, който бе на власт през по-голямата част от последното десетилетие и който е обвинен от политическите си опоненти в отслабване на държавните институции в полза на олигарсите, също приветства санкциите и отрече всякакви връзки с включените в черния списък.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Бойко Найденов: Санкциите по закона "Магнитски" не са окончателни

Службите не си вършат работата