Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Енергийни експерти: Забравете договора с Газпром и подписвайте за танкерите

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Енергийните експерти Красимир Манов и Васко Начев в студиото на Нова телевизия коментираха обявените вчера „хаос и разруха“ в сектор енергетика от служебния кабинет.

Според Васко Начев създаването на кризисен щаб и тези определения е тактика, която сваля очакванията на хората за големи постижения в енергетиката. Според Манов хаос все пак има и за него е виновен министърът от кабинета Петков Александър Николов. По думите му Николов и екипът му не разбират нищо от материята. С тази теза не е съгласен Васко Начев, който заяви, че Николов и екипът му са се ориентирали бързо и относително ефективно.

И двамата енергийни експерти бяха обаче категорични, че офертата с танкерите с втечнен газ трябва да бъде приета и подписана от служебното правителство.

По думите на Начев седемте танкера, които Кирил Петков твърди, че страната ни е договорила, съществуват и само от нас зависи дали ще ги вземем или не. „За да се случи това нещо, просто едно потвърждение трябва да се направи до 19 август. Ако не го направим, тази оферта отпада и тези танкери изчезват„, обясни той.

Ако този кризисен щаб си позволи този лукс си позволи да откаже тези танкери, това допълнително ще увеличи хаоса. С всеки ден възможностите стават все по-малко. Слотове и капацитет няма в цяла Европа, прекупуват се, обясниха и двамата експерти.

Красимир Манов също е съгласен с офертата трябва да бъде приета, но твърди, че нуждите на страната ни от синьо гориво напълно могат да бъдат покрити от количества, доставени от Турция – нещо, което било „проспано от ГЕРБ, въпреки прегръдките с приятеля Ердоган„.

Двамата гости коментираха и възможността страната ни да поднови купуването на синьо гориво от руската „Газпром“. „Ако ние не се съгласим да сключим дългосрочен договор за следващите 10 години с „Газпром“, няма да получим до края на годината нито един куб. м. газ„, категоричен е Васко Начев.

Според Красимир Манов е обявен кризисен щаб, за да се намали натиска, тъй като служебните министри са поставени на „амбразурата и трябва да се взимат екстрени решения. Беше обаче категоричен – „забравете за договора с Газпром“ и би било голяма доза наивност, ако разчитаме на този договор. Манов посочи, че вероятността да постигнат стабилна договореност с руския доставчик, което им е поставено като задача, клони към нула и служебните министри няма да смеят да се покажат публично след разпускането на правителството.

И Манов, и Начев обясниха, че ситуацията с природния газ и нас е точно такава, каквато е в цяла Европа и едно служебно правителство не може да преодолее криза, която е международна и се развива на геополитическото поле.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Камерън обясни защо Великобритания не помага на Украйна, както на Израел

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Великобритания и...

Виктор Русинов: Падам си по боклуци

„Мистър България 2021“ Виктор Русинов разкри тъмната си токсична...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Двегодишно зад волана се вряза в маси на заведение в Монтанско

Двегодишно дете подкара автомобила на баща си и се...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img