Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Енергийната система работи нормално, но БЕХ и кабинетът се готвят за форсмажор (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив БГНЕС

Енергийната ни система не изпитва проблеми във връзка с войната в Украйна, но се готвим за форсмажорни обстоятелства. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Александър Николов пред депутатите в ресорната парламентарна комисия. Той очерта рисковете пред енергийната ни система в настоящата ситуация. По отношение на тока, ако има намаляване на доставките, това ще затрудни някои от ЕРП-та и ще постави системата под стрес. Средносрочните рискове са за цените за България.

По отношение на природния газ има възможност за доставка от две алтернативни трасета. Имаме възможност и за втечнен газ, стана ясно от думите на енергийния министър.

За нефт и нефтени продукти – няма проблем с доставките. Цялата система функционира нормално, успокои Александър Николов. Но БЕХ и правителството се готвят за настъпване на форсмажорни обстоятелства, както поясни енергийният министър.

Има ли проблем с доставките на петрол, попита социалистът Драгомир Стойнев. Той поиска информация дали има проблем с разплащането на газовите доставки. Министър Николов посочи, че цената на двата сорта петрол е достигнала 115$ или над 20% ръст през последните три дни.

Няма проблем с доставките на петрол, посочи той.

Нямало проблем с обслужването на танкерите. Булгаргаз няма неизпълнени договорни отношения с Газпром, стана ясно още от думите на енергийният министър.

Има ли проблем с доставките на природен газ за България, попита Теменужка Петкова от ГЕРБ. Тя поиска отговор има ли индикации за проблем с доставките и какво се случва с интерконектора с Гърция.

Проблем няма, успокои отново енергийният министър.

Договорът с Гърция е активен, но се начисляват неустойки заради забавянето, стана ясно още от отговора на Александър Николов.

Теменужка Петкова обаче предупреди, че договорът с Гърция е изтекъл. Колкото и да се повтори една лъжа, тя няма да стане истина, договорът е валиден, трасето продължава да се изгражда, отговори й енергийният министър.

Той обвини народният представител от ГЕРБ в чутовна юридическа глупост. Седнете и прочетете малко, скара му се Теменужка Петкова. Радвам се, че питате, не й се даде министърът. Рамадан Аталай се опита да успокои страстите. Той попита какви ангажименти е поела страната ни на срещата в САЩ на министъра на енергетиката и Асен Василев, когото нарече „велик финансист“. Министър Николов обясни, че там България не е поемала ангажименти. Пред САЩ е разказано как изглежда България текущо, за да е привлекателна за чуждестранните инвеститори. Няма да се съглася Асен Василев да е човекът, който да води българската енергетика, подчерта Рамадан Аталай. Господин Асен Василев разбира от енергетика, колкото от геотермална вода, подчерта той. Депутатът от ДПС посъветва Александър Николов да вземе енергетиката в свои ръце. Според Драгомир Стойнев от БСП при спиране на доставките можем да издържим месец. Затова той попита има ли правителството план Б. Енергийната ни система е с много ниска степен на зависимост от природен газ, подчерта министърът. Спирането на доставките ще е по-пагубно за Европа. Кабинетът имал резервен вариант. Основният ни фокус е отоплителният сезон да мине спокойно и да няма промяна в цената за обществото, коментира пред медиите преди заседанието министър Николов. Амбицията на властта е да няма каквото и да е спиране на доставките към топлофикационните дружества. Всички възможни алтернативни канали за доставка, както през конвенционална доставка, така и на втечнен газ, се изследват към момента, поясни той. „Булгаргаз“ е направил необходимото така, че да подсигури допълнителни количества газ, стана ясно от думите му. Ако Русия ни „спре кранчето“, страната ще успее да се справи с отоплителния сезон или с алтернативни горива, или с количествата от Чирен. От там нататък ще трябва да се правят дългосрочни планове, които да се съобразяват с поведението на Русия като основен доставчик на природен газ, изтъкна Александър Николов. Към момента няма проблем с разплащанията заради изключването на Русия от системата SWIFT.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Великобритания бие тревога за киберзаплаха от Китай

Великобритания ще даде подробности за заплахата за киберсигурността, която...

„Възраждане“: Тайно изнасят боеприпаси от български бази, за да се изпратят в Украйна (ВИДЕО)

Министерски съвет иска да промени военновременните запаси на българските...

Върховният съд в Лондон решава за екстрадицията на Асандж

Върховният съд в Лондон решава дали да позволи на...

Делян Пеевски: Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство

Председателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че са необходими...

Владимир Зеленски: Путин мълча 24 часа – мислеше как да обвини Украйна

В коментар за нападението в "Крокус Сити Хол" украинският...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img