Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Енергетика и обща сигурност – Петков събра премиерите на Румъния, Черна Гора и Северна Македония

Снимка: пресцентър Министерски съвет

Няколко основни точки – енергийна сигурност, военна сигурност, транспортна свързаност, но не и на последно място борбата с прането на пари и корупцията. Това са били основните теми на съвместната среща, посветена на рисковете от войната в Украйна, на премиерите на част от страните членки на НАТО от югоизточния фланг на алианса. В срещата, провела се в държавната резиденция „Бояна“, взеха участие министър-председателите на България, Румъния, Република Северна Македония и Черна гора – Кирил Петков, Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич.

Много е важно в момент на криза в нашия регион заради войната в Украйна да сме заедно, да сме координирани освен на ниво НАТО и ЕС, също така и да го правим на ниво Балкани. Мечтата ми е да сме координирани по всички теми„, заяви Петков.

Посочи още – високо ниво на взаимна работа може да направи Балканите най-бързо растящия икономически регион в Европа.

И очерта основните въпроси, обсъдени на четиристранната среща. На първо място това е енергийната сигурност на региона и по-конкретно излизането от сферата на влияние на Русия що се касае до доставките на природен газ. „Нашият регион зависи от руската енергия. Обсъдихме как можем да обърнем някои от съществуващите тръбопроводи да работят на обратно – като Трансбалканския например, като вместо руска газ от Румъния, да тече газ от Гърция и Турция.“

Инфраструктурната свързаност също е базисен приоритет. И по-конкретно – Коридор номер 8, но не само частта му между България и Северна Македония, а от Черна Гора през Албания, РСМ и България. Приоритет е и завършването на жп коридора между Солун, Варна и Констанца.

Тези проекти не са важни само за свързаността, а и за военната мобилност„, посочи Петков.

Именно военната тема, и по-конкретно общата сигурност е била следващата точка от разговорите. Защо да инвестираме в скъпи военни системи, когато можем да работим в синергия за нашата обща отбрана, попита реторично премиерът.

Справянето с мигрантската вълна заради войната на север от нас и недопускане на продоволствена криза в региона, базирани на общи усилия – това също е било консенсусно обсъдено и решено на четиристранните разговори.

Но не на последно място – засегната е и темата за трансграничното пране на пари и борбата с корупцията. „Никоя страна не може да се справи сама с този проблем, това е от много голяма важност. Местната корупция в много случаи е това, което Руската федерация използва за установяване на влияние в региона. Балканите трябва да станат символ на координирани усилия и да оставят миналото зад гърба си„, подчерта Кирил Петков.

Що се касае до свързаността, то ние тук изоставаме. Именно това в днешно време е най-добрият начин да се подсигурят веригите на доставка“, добави на своя страна черногорският премиер Кривокапич. И посочи – въпреки че страната му е единствената в региона, която не използва синьо гориво, тя е готова да работи за общо свързване с втечнен природен газ.

Тази война създаде нова реалност и най-вече необходимост да координираме усилията си и да подсигурим веригите на доставки, производството на храни, на енергия. Но също така и в сферата на отбраната и военната координираност. Още веднъж осъдихме агресията на Русия срещу Украйна„, каза на свой ред правителственият ръководител на Северна Македония Димитър Ковачевски.

С колегите решихме да бъдем твърди в геостратегическата си ориентация в подкрепа на нашите евроатлантически ценности„, подчерта румънският премиер Николае Чука.

Няма никакво съмнение, че Русия е най-сериозната заплаха за нашата обща сигурност. Трябват ни общи усилия за защита на нашите общества и инфраструктура. Отговаряме на заплахата, увеличавайки нашата сплотеност.“

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти (ВИДЕО)

Грузинските депутати стигнаха до сблъсъци в парламента, съобщава "Ройтерс". Причината е,...

Машини и работници неуморно рушат незаконния хотел на Вълка

В акцията участва и фирмата на Румен Гайтански

Филипините ще отстояват правата си в Южнокитайско море

Филипините са решени да отстояват своите суверенни права в...

Името на Гвоздейков – маркетинг трик преди кална бухалка

Нямаме никакво доверие на Калин Стоянов и организацията в МВР, обясни той

Зеленски осъди атаката на Иран срещу Израел (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди в неделя атаката...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img