Еленко Божков: Газът от САЩ няма да е достатъчен, нито по-евтин

Views 27493
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Няма да има поевтиняване на природния газ, а напротив – цената ще се вдига.“ Това заяви в ефира на БНР енергийният експерт Еленко Божков.

По думите му, количеството природен газ, което България ще получава от САЩ няма да е достатъчно да задоволи нуждите на потребителите. „С двата танкера от САЩ какво ще овъзмездим? Ние харчим около 6 млн. куб. м газ на ден, а количеството от тях ще стигне за 1 месец. Азерският газ ще дойде в пълния си обем, което е около 2 млн. куб. м на ден. Пак няма да стигнат необходимите 6 млн. куб. м. Става сложно„, заяви Божков.

Той бе категоричен, че страната ни има нужда от поне 25 танкера годишно.

Мерките, които се предприемат, са добри, но са палиативни. ЕК ясно каза да се спрат договорите за купуване на енергия от платформата „ден напред“, а купувайте чрез дългосрочни договори. Препоръчаха да махнем и монопола на независимата енергийна борса„, добави енергийния експерт.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Бизнес и синдикати очакват дългосрочните решения на властта

„И битовите, и индустриалните потребители ще плащат природния газ на същите цени през май, каквито са били през април. Няма да се заменя един монопол с друг. Ще има истинска диверсификация на източници и маршрути така, че да се търси най-добра цена за българските потребители, която да бъде конкурентна цена […]