Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Елена Поптодорова: Санкциите не са неочаквани, САЩ ни предупреждаваха

Снимка: БГНЕС

Санкциите, които САЩ наложиха на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков не са изненадващи. САЩ многократно ни предупреждаваха, но ние не внимавахме в техните предупреждения. Това заяви дипломатът от кариерата Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на нашата страна във Вашингтон, за БГНЕС. Тя припомни, че още в първата си публична лекция у нас, пред Атлантическия клуб американският посланик Херо Мустафа заяви, че със зъби ще се бори с корупцията.

Бяхме предупредени, но както винаги не внимаваме в предупрежденията, които идват и от Вашингтон, и от Брюксел, и от Венецианската комисия. Тези предупреждения се осъществиха„, отсече посланик Поптодорова.

Тя припомни също така, че решението за санкциите не е някакво внезапно хрумване, а резултат на дълго проучване.

Поредица американски посланици в София са алармирали своите администрации и са намирали съответния начин да го подсказват и на българските правителства, че у нас има проблем с корупцията и върховенството на закона„, каза Поптодорова. Настъпи мигът, в който чашата преля. Свързано е и с един прозорец, който се отвори – да се извършат истински промени в определени системи на управление в България“.

По думите ѝ, по много и съвсем заслужени причини Пеевски се е превърнал в емблема на всичко най-порочно, най-престъпно в българския политически, обществен, медиен и бизнес живот. Той събира всички несъвършенства в живота ни от 1990 г. насам. Но така както е нарицателно име и емблема, той не е сам. Според нея от тук нататък „нашето домашно е да вървим надолу, ако искаме в действителност да дезинфекцираме живота си„.

Преди да вземат такова крайно решение, САЩ винаги правят един много детайлен анализ и съм сигурен, че явно са събрали достатъчно факти, за да могат толкова крайно да отсечат за тези две личности. Много е важно нашите институции да работят и да не разчитаме някой отвън да ни казва тези неща, нашата цел като служебно правителство е точно това – институциите да работят в полза на обществения интерес. Не може да бъде безконтролно и просто да текат едни пари в различни посоки. Това заяви вчера служебният министър на икономиката Кирил Петков пред БНТ относно новината, че САЩ налагат санкции на Васил Божков и Делян Пеевски, както и още длъжностни лица от България заради корупция.

Пеевски вече отхвърли като тенденциозни наложените му санкции и се закани да търси правата си по съдебен път.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Транспортното министерство договаря пряко купуването на 35 влака по ПВУ

Защото подадените оферти не отговарят на изискванията

The Economist: Увелчават се шансовете руските активи да „плащат“ за война в Украйна

След като Русия унищожи Триполската електроцентрала на 11 април, Украйна...

Британските консерватори отстраниха депутат за злоупотреби със средства

Това е пореден удар за закъсалата Консервативна партия

Отменен полет блокира 120 българи са на летището в Дубай

Отменен полет заради извънредната ситуация след поройните валежи е блокирал 120...

Машини и работници неуморно рушат незаконния хотел на Вълка

В акцията участва и фирмата на Румен Гайтански

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Затвориха летище и болница в Индонезия заради вулкана Руанг

Отцепена е зона от 6 километра около вулкана

Задържаният за стрелба в София се целил в гарги

Това обяснил самият той пред полицията

Пентагона поздрави Атанас Запрянов за поста и обсъди помощта за Украйна

Помощник-министърът на отбраната по въпросите на международната сигурност Селесте...

Г-7 предупреди Иран с мерки при дестабилизация

Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) обсъдиха в...

Нидерландия ще ни съдейства пред Австрия за пълен Шенген

Неприемливо е да не сте членове на Шенген и...

Първо в News24sofia.eu! Откриха амфетамини в КАТ-София

ИА News24sofia.eu потърси за коментар пресцентъра на МВР за официално потвърждение на новината, но засега коментар бе отказан

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img