Елена Йончева: Страшно е когато има все повече репортажи от джипката на премиера

Прочитания 5482
0 0
Снимка: Nbox.bg

Страшно е, когато все повече и повече има такъв тип репортажи – от джипката на министър-председателя. Тогава се заглушава критичното мислене на българите, те приемат вече за нормално това отчитане на работата. Медиите възпитават зрителите, слушателите. Това коментира евродепутатът Елена Йончева пред БНР в отговор на въпрос за маниера на Бойко Борисов да избягва журналистите и дори срещите с депутати.

В понеделник тя ще участва в международна конференция за свободата на медиите, организирана от групата на социалистите и демократите в ЕП. Ще бъдат обсъдени проблемите, с които се сблъскват журналистите и в Унгария, Словения, Хърватия, Полша, Франция. Медийната свобода е част от върховенството на закона, което ЕС наблюдава. От тази година всички европейски средства за държавите-членки са обвързани със спазването на този основен принцип на съюза, припомни Йончева, която бе журналист преди да се впусне в политиката.

Тя смята, че случващото се в България трябва да става достояние на институциите в Брюксел. Като член на мониторинговата група за демокрация, тя ще настоява пред колегите си да продължават да канят Бойко Борисов, за да бъде изслушан за ситуацията в България. Единствено той, от всички поканени досега премиери, е отказвал и то два пъти.

Припомняме, че евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПЕС) и Радан Кънев (ДБ/ЕНП) предизвикаха дебат в Европарламента. Двамата внесоха общо искане, подкрепено и от 55 евродепутати, институционалната криза в България да бъде обсъдена в Европарламента.

Дебатът в пленарната зала на европейския парламент за върховенството на закона България бе насрочен за октомври. На 8 октомври ЕП одобри резолюция за върховенството на закона в България. След резолюцията Йончева очаква и механизъм, който да ни помогне.

Също на 8 октомври българският евродепутат Елена Йончева бе избрана за член на Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европейския парламент.

Нелепо е управляващите да приветстват мирните протести на българите. Безчувствието към тях може да доведе до засилване на напрежението и бунтове, смята евродепутатът.

Запитана за поведението на БСП, Йончева заяви, че както за нея, така и за много от българските избиратели, е неразбираемо защо левицата не е на улицата, а стои в парламента, където легитимира управлението.

Имам своя отговор, но не искам да влизам в детайли в сегашната предизборна ситуация, каза Елена Йончева.

От Брюксел евродепутатът на БСП/ПЕС акцентира, че неподкрепата за президента Румен Радев за втори мандат, демотивира привържениците на левицата.

Подкрепата е важна преди изборите, за да покаже къде БСП се позиционира спрямо ГЕРБ. Повечето от българските граждани се питат дали има договорки между Корнелия Нинова и Бойко Борисов, с партиите от статуквото. Избирателите си задават въпроса дали председателят на БСП не хвърля по Бойко Борисов просто хартиени стрелички, каза Йончева.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Първо в NEWS24sofia.eu! Въоръжен грабеж в центъра на София, има ранен

Продавачката е оказала съпротива