Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Елена Йончева пита МААЕ има ли риск от спиране на доставките на руско ядрено гориво

Снимка: Nbox.bg

Каква би била опасността за ЕС, в случай че доставките на руско ядрено гориво бъдат включени в санкциите срещу Москва? Засега това не е така, но някои европейски депутати повдигат темата. Това би могло да създаде проблеми на държавите, които са напълно зависими от руското ядрено гориво. Какъв е рискът за сигурността от спирането на доставките? Тези въпроси зададе евродепутатът Елена Йончева на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, който беше изслушан на съвместно заседание на подкомисията по отбрана (SEDE) и на комисията по външна политика (AFET) в Европейския парламент, съобщиха от пресофиса на Йончева.

Гроси отговори, че има и алтернативни начини за доставка на ядрено гориво. Той е съгласен, че в ЕС има държави, които зависят от руските технологии, не непременно от „Росатом“. Според Гроси е въпрос на суверенно национално решение на съответните страни дали да продължат търговските отношения с „Росатом“. По думите му в ЕС има примери за държави, които преценяват, че е по-добре да не прекъсват договорите си. Мисля, че е преди всичко е въпрос на търговски отношения, както и въпрос на сигурност, каза Рафаел Гроси.

Директорът на МААЕ посочи, че към момента са поети много инициативи, целящи гарантирането на ядрената сигурност в Украйна и Европа. Той отбеляза, че спазването на принципите, заложени в чл. 56 от протокол 1, както и чл. 15 от протокол 2 на Женевската конвенция от 1949 г. е от изключителна важност. Гроси уточни, че там се посочва, че всички инсталации, в които биват включени и ядрените централи, не следва да бъдат обект на атаки при въоръжени конфликти.

Той изтъкна също, че поддържа редовни контакти с представителите на „Росатом“. Миналата седмица генералният директор на МААЕ проведе среща с руските си колеги в Истанбул. Попитан от други евродепутати защо Русия продължава да е част от международната организация, той заяви, че решението не е в неговите правомощия и то зависи от държавите членки. Рафаел Гроси уточни, че получава информация както от руснаците, така и от украинците.

Той обясни, че се обсъжда при какви условия би могъл, заедно с инспекторите на агенцията, да посети територията на атомната централа в Чернобил. Директорът на МААЕ каза, че тя се контролира от руски военни части, но принадлежи на Украйна. Той допълни, че ситуацията в Чернобил е стабилизирана. Рафаел Гроси е в контакт и с двете страни, но те поставят условия за инспекцията и засега съгласие не може да бъде постигнато.

По отношение на евентуална ядрена заплах заради бойните действия в района на АЕЦ „Запорожие“ той заяви, че действително ситуацията не е достатъчно стабилна. По думите на Гроси заедно с украинските експерти към момента в атомната електроцентрала са разположени и руски учени, чиято функция за него не е изцяло ясна.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Чуждестранните компании, напуснали Русия заради войната са изгубили над $107 млрд.

Корпоративното напускане на Русия след инвазията й в Украйна...

Полша обвини в шпионаж и изтегли свой генерал от Еврокорпуса

Варшава е уведомила предварително съюзниците

Лондон: Русификацията в окупираните територии на Украйна продължава

Инициативите за управление, предприети от руските власти във временно...

Украйна: 537 деца са загинали в резултат на войната в Украйна

1269 са били ранени с различна степен на тежест

Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери (ВИДЕО)

"Аз имам един говорител и това е Христо Иванов"

16 задържани при акция срещу битовата престъпност в Пазарджик

Шестнадесет лица бяха задържана при спецакция срещу битовата престъпност...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕК подпомага българските земеделци с 86,9 млн. евро

Европейската комисия одобри българска схема в размер на приблизително...

Шведският град домакин на Евровизия се подготвя за възможни протести

Шведският град Малмьо, домакин на тазгодишния конкурс за песен...

Русия прати зад решетките жена, написала „Не на войната“ на бюлетината си

Съд в Санкт Петербург разпореди ареста на жена, написала...

МС осъди терористичния акт в Москва и поиска разследване (ОБНОВЕНА)

България изразява съболезнования към близките на жертвите на терористичния...

Мицотакис отхвърли тайна сделка със Зеленски

Премиерът Кириакос Мицотакис каза в петък, че няма споразумение...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img