Елена Йончева: Аудиозаписът с гласа на Борисов е автентичен

Прочитания 247
0 0

Американски експерти потвърдиха, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко Борисов, който беше разпространен на 12 юни 2020 г., е автентичен. Това съобщи евродепутатът Елена Йончева от Брюксел пред БиТиВи.

Анализът е направен от американската компания Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL). Анализите и техническата експертиза са в обем от 34 страници. За експертиза на записа настоя както Елена Йончева, така и председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия.

Beryl Audio Forensics Laboratory работи с американското министерство на правосъдието, с ФБР и има сертификат за извършване на съдебни експертизи. Анализите на BAFL се използват от американските и европейските съдилища, пишат от лявата партия.

В записа, на който се чува гласът на премиера Бойко Борисов, излезе в публичното пространство на 12 юни 2020 г. В него мъжът използва обидни квалификации по адрес на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, говори цинично за европейски лидери и премиери, обяснява как използва институции в България, за да притиска бизнесмен и заплашва, че ще „изгори“ политическия си опонент Елена Йончева.

„Експертизата има правна стойност“, категорична беше Елена Йончева в коментар за предаването „Лице в лице“ на bTV. Тя каза, че ще предостави анализа на белгийската полиция, тъй като работи в Брюксел. „Тук, в Брюксел, на заплахите се гледа изключително сериозно, защото това означава, че евродепутатът е подложен на натиск“, каза тя.

Задължение на евродепутата е да предупреди службите за сигурност и ръководството на парламента за всяка заплаха, която може да повлияе както на неговата работа, така и на независимостта на институцията.

„Записът показва, че в България няма разделение на властите. Трябва да дадем информация в Европейския парламент за това, както и на чуждите медии, така че европейските лидери да се чувстват политически компрометирани до Бойко Борисов, особено тези като председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер, който го поздрави за борбата с корупцията“, коментира Йончева.

От групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП) е изпратено писмо, подписано от ръководителя Ираче Гарсия, до председателя на ЕП Давид Сасоли. В писмото се настоява за разследване, включително и със съдействието на Европол.

В писмото се споменава за липсата на действия на българските власти за изследване на автентичността на записа. В него се казва, че „нещо е много сбъркано щом премиерът не иска задълбочено и независимо разследване“.

Ираче Гарсия призова председателя на Европарламента Давид Сасоли да настоява пред премиера Борисов за „независимо разследване на записа, включващо не само законността, но и автентичността му, с използването на всички възможни средства, включително и подкрепата и съдействието на Европол“.

Информация за записа и настояването от страна на Елена Йончева да се направи анализ се появи и в публикация на престижното издание The Guardian. В нея се припомня още, че според испанския El Periodico полицията в Каталуня разследва Бойко Борисов след разкрития за т.нар. „къща в Барселона“, които направиха български журналисти и Елена Йончева. Йончева внесе сигнал в прокуратурата по случая през май 2019 г.

Евродепутатът и бивш журналисти заяви, че в сградата на българския парламент е била предупредена, че ще пострада, ако продължава да се занимава със случая.

Наскоро Елена Йончева осъди премиера Бойко Борисов за клевета на три инстанции.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Антония Иванова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

Николай Хаджиев е новият шеф на националната полиция

Николай Хаджиев е новият шеф на Главна дирекция „Национална полиция“, предаде Дарик радио. Хаджиев поема националната полиция часове след като Христо Терзийски оглави Министерството на вътрешните работи – по-рано днес той положи клетва като министър. Досега Николай Хаджиев беше заместник на Терзийски и отговаряше за криминалната и икономическата полиция.