Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Елена Йончева: Аудиозаписът с гласа на Борисов е автентичен

Американски експерти потвърдиха, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко Борисов, който беше разпространен на 12 юни 2020 г., е автентичен. Това съобщи евродепутатът Елена Йончева от Брюксел пред БиТиВи.

Анализът е направен от американската компания Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL). Анализите и техническата експертиза са в обем от 34 страници. За експертиза на записа настоя както Елена Йончева, така и председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия.

Beryl Audio Forensics Laboratory работи с американското министерство на правосъдието, с ФБР и има сертификат за извършване на съдебни експертизи. Анализите на BAFL се използват от американските и европейските съдилища, пишат от лявата партия.

В записа, на който се чува гласът на премиера Бойко Борисов, излезе в публичното пространство на 12 юни 2020 г. В него мъжът използва обидни квалификации по адрес на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, говори цинично за европейски лидери и премиери, обяснява как използва институции в България, за да притиска бизнесмен и заплашва, че ще „изгори“ политическия си опонент Елена Йончева.

„Експертизата има правна стойност“, категорична беше Елена Йончева в коментар за предаването „Лице в лице“ на bTV. Тя каза, че ще предостави анализа на белгийската полиция, тъй като работи в Брюксел. „Тук, в Брюксел, на заплахите се гледа изключително сериозно, защото това означава, че евродепутатът е подложен на натиск“, каза тя.

Задължение на евродепутата е да предупреди службите за сигурност и ръководството на парламента за всяка заплаха, която може да повлияе както на неговата работа, така и на независимостта на институцията.

„Записът показва, че в България няма разделение на властите. Трябва да дадем информация в Европейския парламент за това, както и на чуждите медии, така че европейските лидери да се чувстват политически компрометирани до Бойко Борисов, особено тези като председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер, който го поздрави за борбата с корупцията“, коментира Йончева.

От групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП) е изпратено писмо, подписано от ръководителя Ираче Гарсия, до председателя на ЕП Давид Сасоли. В писмото се настоява за разследване, включително и със съдействието на Европол.

В писмото се споменава за липсата на действия на българските власти за изследване на автентичността на записа. В него се казва, че „нещо е много сбъркано щом премиерът не иска задълбочено и независимо разследване“.

Ираче Гарсия призова председателя на Европарламента Давид Сасоли да настоява пред премиера Борисов за „независимо разследване на записа, включващо не само законността, но и автентичността му, с използването на всички възможни средства, включително и подкрепата и съдействието на Европол“.

Информация за записа и настояването от страна на Елена Йончева да се направи анализ се появи и в публикация на престижното издание The Guardian. В нея се припомня още, че според испанския El Periodico полицията в Каталуня разследва Бойко Борисов след разкрития за т.нар. „къща в Барселона“, които направиха български журналисти и Елена Йончева. Йончева внесе сигнал в прокуратурата по случая през май 2019 г.

Евродепутатът и бивш журналисти заяви, че в сградата на българския парламент е била предупредена, че ще пострада, ако продължава да се занимава със случая.

Наскоро Елена Йончева осъди премиера Бойко Борисов за клевета на три инстанции.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

За първи път съд в САЩ осъди родителите на стрелец в училище

Първите родители, обвинени за масова стрелба на детето си,...

ЕК прие плана за Украйна, позволяващ до 50 милиарда евро подкрепа

Европейската комисия (ЕК) прие предложение за решение за изпълнение...

Швейцария определи дата за мирната среща за Украйна

Правителството на Швейцария ще бъде домакин на двудневна конференция...

Таксиметров шофьор блъсна майка с дете в София и избяга (ВИДЕО)

Майка и дете едва не бяха прегазени от шофьор,...

Още рокади: Сменят двама зам.-министри в МВнР

Рокадите в служебното правителство продължават. От длъжността заместник-министър на външните...

Дядо блъсна с кола внука си в Разградско след спор за стари тухли

79-годишен жител на село Брестовене в община Завет, област...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img