Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Елена Йончева: Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване на държавата

Снимка: архив БГНЕС

Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване на държавата и вярвам, че доказателства ще бъдат събрани и ще бъдат представени в съда. Важното е българският съд да отсъди, кое е право и кое – криво. … Това е първа стъпка и аз се надявам накрая истината да стигне до съда„. Това заяви пред БНР евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева.

Самата Йончева е изпратила писмо до Европейската прокуратура по случая и подчерта, че Европрокуратурата има право да провежда самостоятелно разследване чрез делегираните прокурори.

Припомняме, че Елена Йончева бе един от ясните критици на кабинета „Борисов“. Тя заедно с колегата си от ЕНП/ДБ Радан Кънев внесоха общо искане институционалната криза в България да бъде обсъдена в Европарламента през август 2020 г. Тя настояваше и за разследване за подслушването, както и за откритите кюлчета злато и пари в спалнята на премиера.

Припомняме още, че на 17 март около 21 часа полицаи са претърсили дома на бившия премиер Бойко Борисов и са го арестували. Той заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на трите правителства на ГЕРБ Севделина Арнаудова престояха 24 часа в ареста.

Според прокуратурата няма основание за повдигане на обвинение. По-късно имаше изявление и на премиера Кирил Петков и на вътрешния министър Бойко Рашков, които оспориха тезите на държавното обвинение. От МВР в отговор на прокуратурата заявиха, че са искали повдигане на обвинение и за тримата задържани.

Фактът, че до момента не отрича, че разследва конкретния сигнал, е достатъчно ясен сигнал. Какви са причините ще разберем на по-късен етап, вероятно имат своите причини да не дават гласност. … Компетентността обаче на финала е на българския съд. Затова е много важно Европрокуратурата да събере достатъчно доказателства, за да може съдът в България да се произнесе„, каза Йончева.

Тя е категорична, че трябва да се спазва върховенството на закона, защото е много важно да няма и капка съмнение, че не се спазва законът при задържането на бивш премиер на европейска държава.

Всичко тук, а и в Брюксел ще се наблюдава много внимателно. Групата на Социалистите и демократите в ЕП излезе с декларация по повод задържането на бившия премиер, в което се казва: „Сега очакваме правосъдието да даде светлина на всички сенчести афери през последните години, през които Борисов беше на власт. Справедливостта трябва да победи и да покаже на хората в България и в ЕС, че има нулева толерантност при злоупотреба с еврофондове“. Колегите имат също достатъчно информация, а и аз съм във връзка с Европейската прокуратура. Надявам се съвсем скоро да получим повече информация„.

Относно войната в Украйна бившият военен репортер каза, че е попитала украинския министър на отбраната Алексей Резников при изслушването му в Комисията по отбрана на ЕП.

Попитах го с кого преговаря в България и на какъв етап са тези разговори. Въпросът ми беше дали искат руско въоръжение от Полша, Словакия и България. … Той отговори, че не може да разкрие детайли, но е изпратил писма до министрите на отбраната на споменатите държави. Каза, че иска всякакво въоръжение, включително и танкове„, каза Елена Йончева. Тя смята, че страните от Европа не трябва да въоръжават Украйна, а да положат хуманитарни и дипломатически усилия.

Въоръжаването на Украйна само ще продължи войната, а няма да доведе до траен мир„, каза Йончева и допълни, че това е мнението на много евродепутати.

Тези, които въоръжават Украйна, воюват с Москва, използвайки украинска територия. … Не може, помагайки на Украйна, да, ние трябва да правим всичко, което е възможно да помагаме на бежанците, но не можем да наказваме нашите граждани за грешки и за престъпления – както на Москва, така и на ЕС„, обясни Йончева.

Тя цитира върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурността Жозеп Борел, че в Европа имаме своите грешки.

Аз очаквам да отговори какви. Защото няма как в ЕС да намерим необходимия инструмент за дипломатическо решение на конфликта, ако не знаем какви са причините, които доведоха до тази братоубийствена война. … Говори се вече за използване на ядрено оръжие, това са страшни неща, как ЕС допусна да се стигне дотук – това са големите въпроси, на които Европа трябва да даде своя отговор, иначе само ще генерираме евроскептицизъм„, каза Йончева.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София. Тя е...

Седем години затвор за военния, убил полицай в Пловдив

Престъплението е извършено през 2018 година

Северна Корея изстреля балистични ракети край източното си крайбрежие

Северна Корея изстреля няколко балистични ракети към морето край източното...

Капитолия гласува и военната помощ за Тайван

Камарата на представителите на Съединените щати одобри законопроекта за...

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Съюзник на президента Владимир Путин предупреди Европа, че Русия...

Прокуратурата поиска задържане под стража на Марин Димитров

Прокуратурата е внесла в Софийския градски съд за налагане...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img