Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Екзакта“: Всеки пети е разочарован от партията, за която е гласувал през юли

Към момента шест партии изглеждат сигурно представени в състава на следващия парламент. Това показва проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 6-12 октомври сред 1025 души, съобщава bTV.

Лидери засега са ГЕРБ, а за второто място се борят три партии – „Продължаваме промяната“ (ПП), „Има такъв народ“ (ИТН) и БСП. Над 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание са също“Демократична България“ и ДПС.

Проучването сочи, че извън 47-ия парламент остават „Изправи се БГ! Ние идваме“, ВМРО и „Възраждане“.

Около 1/4 от гласувалите за ИТН на вота през юли сега заявяват, че ще подкрепят ПП. Социолозите допускат ИБГНИ да изгуби до 20% от избирателите си от юли, които да се преориентират към ПП.

Засега ПП привлича не повече от 15% бивши избиратели на ДБ от юли и не успява да привлече значим дял гласове от избирателите на БСП. Според „Екзакта“ не повече от 5% от гласувалите за БСП през юли биха се преориентирали към ПП през ноември. Агенцията посочва, че от данните е видно, че партията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли.

Проучването показва, че всеки пети българин се е разочаровал от партията, за която е гласувал на 11 юли. Най-много разочаровани има сред хората на възраст между 40 и 50 години и сред живеещите в големите градове.

1/5 от разочарованите от партията, за която са гласували на 11 юли, посочват, че няма да гласуват през ноември. Повечето от разочарованите обаче възнамеряват да гласуват, и то за друга партия, различна от избраната през юли.

От „Екзакта Рисърч Груп“  посочват, че 57% от избирателите на ПП са хора, разочаровани от партиите, за които са гласували през юли, докато останалите им избиратели не се самоопределят като разочаровани.

81% от запитаните изразяват силно притеснение от ръста на цените на стоки от първа необходимост. Този дял сред столичани е още по-висок – цели 87%. 78% изпитват притеснения от ръста на цените на енергоносителите – горива, електрическа енергия и газ. 44% пък се боят за здравето си заради скока на заразени с коронавирус у нас. 38% се страхуват от затваряне на бизнеси заради пандемията и се боят от рязко свиване на доходите си.

Проучването сочи, че 52% имат твърдо намерение да гласуват на предстоящите президентски избори. Деклариращите намерение да гласуват на парламентарния вот са малко по-нисък дял – около 49%. Желаещите да гласуват на президентските избори, които се колебаят кого да изберат, са 13,6%, а колебаещите се, но желаещи да гласуват на парламентарните избори – 12%.

Отчита се над средната мобилизация за гласуване на президентските избори сред мъже, високообразовани хора, както и жители на областните градове.

По 90% от избирателите на ГЕРБ, БСП и „Изправи се БГ! Ние идваме“ са твърдо решени да гласуват за президент. По 80% от избирателите на „Има такъв народ“ и на „Продължаваме промяната“ и 2/3 от избирателите на „Демократична България“ също декларират категорични намерения да гласуват за държавен глава.

Сред твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори по-често има хора на възраст над 30 години, висшисти, жители на областните градове и на селата.

13,4% от българите обаче се притесняват дали ще се справят с електронното гласуване. Всеки пети пък се страхува да не се зарази с коронавирус, ако отиде да гласува.

Опасения, свързани с електронното гласуване, имат по-често хора на възраст над 60 години – 27% от тях, както и нискообразовани жители на малките градове и села. По 1/3 от избирателите на БСП и на ДПС се притесняват от електронното гласуване. Страхове от заразяване с COVID-19 при гласуване пък изпитват предимно жани, възрастни и нискообразовани хора.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Живко Коцев е обвиняем за участие в престъпна група (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен...

Първо в News24sofia.eu! Откриха амфетамини в КАТ-София

ИА News24sofia.eu потърси за коментар пресцентъра на МВР за официално потвърждение на новината, но засега коментар бе отказан

Създателят на Telegram в първо интервю от 7 г.: Полиция опита да ме пречупи в Русия, а ФБР – в САЩ (ВИДЕО)

"Ако поискаме от всеки да вземе страна, няма да съществуват компромисите, а така ще се окажем на много опасно място", предупреждава Павел Дуров пред американския журналист Тъкър Карлсън

Виктор Русинов: Падам си по боклуци

„Мистър България 2021“ Виктор Русинов разкри тъмната си токсична...

Синът на Деси Цонева показва средни пръсти

Синът на чернокосата тв кулинарка Деси Цонева показва средни...

Заплашиха певицата Прея с убийство в София

Заканата беше предшествана от изключително дълъг психопатски разговор, сподели още изпълнителката

Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС

Мацката имала солидни връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди

Певицата Дебора поиска прошка в храма след пиянската изцепка на пътя

В църква влезе певицата Дебора, която през миналата седмица...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Папа Франциск призова за край на насилието в Близкия изток (ВИДЕО)

Папа Франциск призова в неделя Иран и Израел да...

Иран привика посланиците на Великобритания, Франция и Германия

Министерството на външните работи на Иран привика в неделя...

Депутати месят великденски козунаци за бедните пенсионери

Депутатите се скараха за великденските добавки за пенсионерите. Предложението за...

Цената на краставиците тръгна стръмно надолу, картофите – нагоре

Разнопосочни са цените на основните хранителни стоки, плодове и...

Седем станаха жертвите след взрива във ВЕЦ в Италия

Италианските спасители откриха телата на последните двама изчезнали работници...

Нападателят от Сидни дълги години страдал от психическо заболяване

Заподозреният, който намушка смъртоносно 7 души и рани десетки...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img