Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Еколозите напуснаха екокомисията и излизат на протест

Снимка: БГНЕС

Депутатите се събраха, за да обсъдят управлението на зоните, попадащи в НАТУРА 2000. Предложенията, заложени в Закона за биологичното разнообразие ядоса еколозите. Това принуди ГЕРБ да организират дискусията в НС.

Шефката на еко комисията в парламента Ивелина Василева иска да се постигне разумния консенсус по текстовете. 

Новият подход за управление на Натура 2000 цели да постигне по-пълно изпълнение на двете природозащитни директиви на ЕС, обясни екоминистърът Емил Димитров. Предложенията му отразявали последните тенденции при управлението на Натура 2000.

Защита на природата насила няма как да стане, е позицията на екоминистъра Емил Димитров. Настоящата нормативна уредба не може да реши всички проблеми.

Трябва да мислим не само за мравките и буболечките, но и с хората, които живеят на тази територия, включи се и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. В тези 35% защитени територии живеят и хора, изтъкна той.

Андрей Ковачев от „За да остане природа в България“ настоя за работещ закон и ефективно управление на природата. Той иска всички текстове в Закона, касаещи НАТУРА 2000 да отпаднат. Това е единственото реалистично, според него.

Емил Георгиев от Екогласност подчерта, че неговата организация от години брани интересите на природата и акцент е бил човекът.

Тома Белев смята, че предложенията на МОСВ въвеждат хуманно-административния подход. Той предупреди, че МОСВ ще загуби средства, защото не може да управлява парите от ЕС. Разбивали се зоните по начин, по който нямало как да се управляват.

Животните не признават административни граници, подчерта Белев. Трябва специфичен подход, настоя той. ЕК ни предупреждава, че не управляваме екодирективата за биологичното разнообразие правилно. За него МОСВ предлагало корупция на едно гише, защото се съсредоточава всичко в ръцете на министъра на околната среда.

Лидерът на НФСБ се ядоса от нападките на еколога. Собствениците на земи се скараха с еколозите. Обявиха ги за имотни терористи. Заговориха си на „ти“, защото не се уважавали, говорело се за бръмбари, котенца и таралежи, а не за хора.

Еколозите се заканиха на следващ протест на 7 юли. Иначе били готови да съдействат на управляващите, които искали да опазят природата, ако ги имало. Нарушавала се със закона директивата за местообитанията. А проблемите елементарно можело да се решат , ако имало политическа воля. Еколозите се опасяват, че ще има застрояване и кражба на еврофондовете. Затова и те демонстративно напуснаха дискусията.

Темата, свързана с Натура 2000 е изключително чувствителна, каза на брифинг Ивелина Василева. Герберите няма да подкрепят предложението на екоминистъра и Валери Симеонов.

В голяма част от изказванията имаше и политически послания, посочи тя. Василева настоява да се намери консенсус.ГЕРБ застава зад научния подход.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иранските летища отменят полети до понеделник сутринта (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Всички полети от международното летище "Имам Хомейни" в Техеран...

Румен Радев пак настоя за съвместна развойна дейност в НАТО

Насърчаване на съвместната научно-изследователска и развойна дейност в сферата...

Задържаният за стрелба в София се целил в гарги

Това обяснил самият той пред полицията

Иран твърди, че е предупредил САЩ за атаката срещу Израел

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахян каза...

Три варианта след изборите чертае Димитър Ганев

Ако на сцената няма нов политически субект, който да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img