https://www.gerb.bg/bg

Екипажът на Starliner достигна Международната космическа станция

Снимка: ЕПА

Днес новата капсула Starliner на Boeing и встъпителният двучленен екипаж на НАСА се скачиха безопасно с Международната космическа станция. Това постижение е ключов момент в борбата между конкурентите Boeing и SpaceX, предават от Reuters.

Ветераните Бари Уилмор и Сунита Уилямс на борда на CST-100 Starliner са пристигнали на орбиталната платформа след полет от близо 27 часа, като изстрелването беше от станцията на космическите сили Кейп Канаверал във Флорида.

Капсулата се е издигнала чрез ракета Atlas V, оборудвана и управлявана от съвместното предприятие на Boeing-Lockheed Martin United Launch Alliance.

Скачването с МКС е станало автоматично в 17:34 ч. GMT, докато двата съда са се движели около земното кълбо в тандем с около 28 160 км/ч.

При пристигането си Уилмор и Уилямс са прекарали около два часа в провеждане на серия от стандартни процедури, като проверка за течове на въздушен шлюз и херметизиране на прохода между капсулата и МКС, преди да отворят входните люкове. Видеозапис на НАСА на живо показа усмихнатите новодошли. Те са били посрещнати топло от настоящите седем членове на екипажа на аванпоста – четирима американски астронавти и трима руски космонавти.

По план Уилмор и Уилямс ще останат на борда на станцията за 8 дни, след което ще отпътуват със Starliner обратно към Земята, приземявайки се в югозападните части на САЩ.

По време на пътуването на Starliner до МКС са били открити течове на хелий в задвижващата му система, което е повредило някои от 28-те тласкащи устройства, използвани от капсулата за извършване на прецизни маневри в космоса. Въпреки това космическият кораб все още е имал достатъчно работещи тласкачи, за да компенсира загубата, според НАСА и Boeing. Допълнителен тласкащ двигател е бил деактивиран от контрола на мисията точно преди финалното приближаване.

Припомняме, на 1 юни излитането на CST-100 Starliner беше отложено. Последвалото изстрелване в сряда е в следствие на години технически проблеми, различни забавяния и първата успешна тестова мисия през 2022 г. до орбиталната лаборатория, която е била проведена без астронавти на борда.

Компанията Boeing конструира Starliner по договор с НАСА, като конкуренция на капсулата Crew Dragon на SpaceX, която от 2020 г. е единствения съд на космическата агенция на САЩ за изпращане на астронавти до МКС. Настоящата мисия бележи първия тестов полет на Starliner с астронавти на борда, което е предварително изискване, след като НАСА може да сертифицира капсулата за рутинни мисии.

Допълнително, избраните като екипаж за полета са двама ветерани от НАСА, които преди това са имали 500 дни в космоса: 61-годишният Уилмор, пенсиониран капитан от ВМС и пилот на изтребител, и 58-годишната Уилямс, бивш пилот на изпитателен хеликоптер от ВМС с опит в управлението на над 30 различни летателни апарати.

Starliner изостава с няколко години от графика и надвишава бюджета си с над 1,5 милиарда долара. Междувременно операциите по производство на търговски самолети на Boeing са разтърсени от поредица кризи, свързани с неговите реактивни самолети 737 MAX.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Никой не знае какво се случва с разследването за Нотариуса и Пепи Еврото

Няма публична информация какво се е случило по разследването...

Тази година още хеликоптери за гасене на пожари няма да има

Тази година хеликоптери за гасене на пожари няма да...

Съдът остави в ареста двамата медици, източвали НЗОК

Двамата медици от Пловдив, източвали НЗОК, остават в ареста, съобщава...

Русия не приема ултиматуми за втора мирна среща за Украйна

Опитите Русия да бъде въвлечена във втора мирна среща...

Румен Радев: Политическата ни система е тежко заболяла (ВИДЕО)

Инсталирането в българската политика на тежко компрометирани фигури като...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Никой не знае какво се случва с разследването за Нотариуса и Пепи Еврото

Няма публична информация какво се е случило по разследването...

Тайван наблюдава „вълни“ от ракетни тестове, провеждащи се в Северен Китай

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че наблюдава "вълни"...

Осем ранени при катастрофа на пътя Бургас – Созопол (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

https://www.youtube.com/watch?v=cNoZ-Kuizq8 Най-малко шестима души са били ранени при катастрофа на пътя...

Елена Йончева се въздържа от страна във вътрешнопартийни процеси

Но ДПС има нужда и трябва да се развива и надгражда

Войната в Судан прогони над 10 млн. души от домовете им

Повече от 10 милиона суданци, или 20% от населението,...

Военен шеф в „Хамас“ е мишена за Израел

Мохамед Дейф е известен с късмета си да оцелява

Екстрадираме американец с червена бюлетина за педофилия

Той е издирван от Интерпол с червена бюлетина

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg